Poltonová americká bomba zastavila vlaky

NETKY.SK • 1 November 2014, 13:17 • 2 min
Poltonová americká bomba zastavila vlaky

BUDAPEŠŤ - Úrady v stredomaďarskom meste Szolnok museli v piatok pozastaviť železničnú dopravu pre objavenie nevybuchnutej bomby z druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Bombu americkej výroby vážiacu pol tony našli pri koľajniciach neďaleko mosta nad riekou Tisa. Zariadenie previezli do vojenského zariadenia a následne dopravu na úseku mohli obnoviť.

 

Maďarské mestá boli v posledných mesiacoch vojny terčom intenzívneho bombardovania zo strany USA, Británie i Sovietskeho zväzu, pričom Budapešť zažila až 37 kobercových náletov. Mnohé bomby po dopade nevybuchli, ale zostali zaborené v zemi, kde ich dnes často nachádzajú pri stavebných prácach. V Budapešti od roku 2008 zaznamenali už 11 takýchto nálezov, ktoré si vyžiadali evakuáciu okolia. V októbri to napríklad bola päťstokilogramová bomba pri jednom zo železničných mostov cez Dunaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies