Poltár pripravuje podklady pre obnovu 500-ročného tureckého mosta

NETKY.SK • 20 August 2012, 06:42 • 2 min
Poltár pripravuje podklady pre obnovu 500-ročného tureckého mosta

Poltár pripravuje podklady pre obnovu 500-ročného tureckého mosta - Doprava Viac ako 385. 000 eur by potreboval na svoju obnovu stredoveký, tzv.

slovakia

left justify in out

img

Viac ako 385.000 eur by potreboval na svoju obnovu stredoveký, tzv. turecký most nachádzajúci sa v Poltári, časti Zelené. Vyplýva to z projektovej dokumentácie, ktorú na základe architektonicko-historického výskumu pre mesto vypracoval tandem architektov Peter Nižňanský a Lýdia Chovancová.
      Ako pre TASR povedala pracovníčka Mestského úradu v Poltári Alena Marková, na vypracovanie projektovej dokumentácie získali ešte predvlani 4900 eur z grantu ministerstva kultúry. Takýto projekt totiž vyžaduje pamiatkový ústav pred každou rekonštrukciou kultúrnej pamiatky.
      "V súčasnosti sme v procese, keď sme požiadali všetky dotknuté organizácie o vyjadrenia, ktoré sú potrebné na vydanie stavebného povolenia," povedala TASR Marková.
      Keďže ide o vysoké náklady, mesto sa chce uchádzať o financie z eurofonodov a tak momentálne čaká na niektorú vhodnú výzvu. Ďalším variantom je aj obnova mosta na etapy, v horizonte niekoľkých rokov, pričom financovanie by bolo na pleciach mesta, prípadne združených prostriedkov z rôznych fondov či nadácií.
      Podľa projektu by sa na moste mala najskôr odkryť jeho vrchná časť a podľa skutkového stavu by mali pamiatkari určiť ďalší postup rekonštrukčných prác.
      Turecký most v Poltári, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, by podľa dochovaných údajov mal byť tretím najstarším mostom na Slovensku. Postavili ho Turci pred takmer 500 rokmi, keď dlhé desaťročia okupovali toto územie. Most bol čiastočne prestavaný v 19. storočí, pričom sa na jeho stavbu použili v okolí nájdené pôvodné kamene. Verejnosti, ale aj nákladnej a osobnej doprave slúžil až do roku 2004, keď vedľa neho postavili nový most.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies