Poľským poslancom opozície by za okupovanie Sejmu mohlo hroziť väzenie

NETKY.SK • 12 Január 2017, 12:26 • 2 min
Poľským poslancom opozície by za okupovanie Sejmu mohlo hroziť väzenie

VARŠAVA- Poľským opozičným poslancom, ktorí už niekoľko týždňov blokujú prácu parlamentu, hrozí trest väzenia do desať rokov. Vo vysielaní Poľského rozhlasu na to dnes upozornil poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak.

slovakia

left justify in out

Poľská vláda v stredu uviedla, že zatiaľ nemá v úmysle riešiť situáciu v Sejme silou. Udalosti v budove parlamentu však považuje za trestný čin. Potvrdil to v stredu aj námestník ministra vnútra Jaroslaw Zieliňski.

 

Minister Blaszczak sa dnes v rozhlasovom rozhovore vyjadril, že za vhodnejšiu formu trestu by považoval finančnú pokutu pre tých opozičných poslancov, ktorí okupujú rokovaciu sálu a parlamentnú tribúnu.

 

"Myslím, že justícia sa bude zaoberať poslancami, ktorí porušujú zákon," spresnil Blaszczak. Podľa neho však niet pochýb o tom, že konanie poslancov, ktorí neumožňujú predsedovi parlamentu, aby si plnil svoje povinnosti, je trestným činom a za porušenie zákona im hrozí do desať rokov väzenia.

 

Agentúra AP v tejto súvislosti pripomenula, že poslanci poľského parlamentu majú imunitu, ktorej však môžu byť v niektorých prípadoch zbavení. V stredu poslanci opozičnej Občianskej platformy opäť znemožnili zasadnutie poslancov dolnej komory parlamentu, keď v rokovacej sále obsadili tribúnu. Predsedajúci následne vyhlásil prestávku do dnešného predpoludnia.

 

Opoziční poslanci blokovali tribúnu parlamentu a tým i jeho prácu aj v polovici decembra. Predseda parlamentu Marek Kuchciňski následne pokračoval v schôdzi v inej rokovacej sále, pričom poslanci - v neprítomnosti opozičných kolegov - tam schválili celý rad zákonov vrátane návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2017. Opozícia vzhľadom na okolnosti tohto hlasovania tvrdí, že rozpočet bol prijatý v rozpore so zákonom a žiada opakované hlasovanie.

 

Poslanci opozície budovu parlamentu okupovali aj počas nedávnych vianočných sviatkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies