Poľský zákon vytvára podmienky a precedens pre popieranie holokaustu

NETKY.SK • 7 Február 2018, 19:21 • 2 min
Poľský zákon vytvára podmienky a precedens pre popieranie holokaustu

BRATISLAVA - Nový zákon o Ústave pamäti národa (IPN), ktorý prijali v Poľsku ako jednej z členských krajín EÚ, vytvára podmienky a precedens pre šírenie nebezpečného popierania holokaustu, tvrdí SNM - Múzeum židovskej kultúry v Bratislave. Táto téma je pritom podľa riaditeľa múzea Pavla Mešťana závažná a citlivá aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

"Prijatý zákon sa však nezameriava iba na používanie výrazu 'poľský vyhladzovací tábor', ktorý by žiadny seriózny akademik nikdy nepoužil, ale svojou vágnosťou a nedôslednosťou sa snaží prepísať históriu, aby vyhovovala nacionalistickej agende s cieľom argumentovať, že len minimum Poliakov vraždilo Židov," hovorí Mešťan.

 

Múzeum sa však podľa neho stotožňuje s časťou zákona, ktorá sa venuje terminológii spojenej s jasným označením koncentračných a vyhladzovacích táborov zriadených na okupovanom poľskom území v rámci snahy o správnu interpretáciu dejín. Terminológie, teda používaniu formulácie "nacistické koncentračné a vyhladzovacie tábory na Nemcami okupovanom území Poľska" sa držia aj odborní pracovníci múzea.

 

Novelu zákona o IPN, ktorá trestá pripisovanie zodpovednosti za holokaust Poliakom, schválil Senát 1. februára. Poľský prezident Andrzej Duda v utorok (6.2.) oznámil, že novelu zákona, podpíše. Predmetná novela však vyvolala diplomatickú roztržku medzi Poľskom a Izraelom. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ju prirovnal k pokusom o prepisovanie dejín.

 

Balík zmien v zákone o IPN stanovuje tri roky väzenia za používanie slovného spojenia "poľské tábory smrti" a ďalšie termíny, ktoré možno interpretovať ako pokus pripisovať Poliakom spoluvinu za zločiny nacistického Nemecka vrátane genocídy európskych židov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona