Poľský turista uviazol pod Jahňacím štítom, pomohli mu horskí záchranári

NETKY.SK • 1 Júl 2018, 11:00 • 2 min
Poľský turista uviazol pod Jahňacím štítom, pomohli mu horskí záchranári

VYSOKÉ TATRY - Vo Vysokých Tatrách v sobotu (30.6.) v zlom počasí zablúdil 40-ročný poľský turista. V hmle, silnom vetre a takmer za nulovej viditeľnosti schádzal z Jahňacieho štítu, pričom netrafil značený chodník a uviazol v exponovanom teréne, z ktorého sa už nevedel vrátiť. Vyčerpaného a mierne podchladeného ho našli horskí záchranári.

slovakia

left justify in out

O pomoc Horskú záchrannú službu (HZS) požiadal turista krátko pred 15.00 h prostredníctvom poľských záchranárov TOPR. Na pomoc mu z Chaty pri Zelenom plese odišiel chatár, ktorý je zároveň dobrovoľným záchranárom HZS, spolu s ďalším záchranárom HZS, ktorý bol v tom čase na chate.

 

"S turistom sa im v hmle podarilo nadviazať hlasový kontakt. Nachádzal sa na úzkej polici, v severnej stene Jahňacieho štítu, asi 50 výškových metrov pod vrcholom. Záchranári HZS zostúpili k uviaznutému turistovi, zaistili ho a následne ho pomocou lanovej techniky vyprostili z exponovaného terénu," informovala v nedeľu HZS.

 

Spoločne v ich sprievode zostúpil na Chatu pri Zelenom plese. Odtiaľ ho transportovali terénnym vozidlom na Bielu vodu, kde bol odovzdaný posádke rýchlej zdravotnej pomoci a prevezený do nemocnice v Poprade.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona