Poľský súd odročil verdikt ohľadom vydania Romana Polańského do USA

NETKY.SK • 10 Apríl 2015, 12:36 • 2 min
Poľský súd odročil verdikt ohľadom vydania Romana Polańského do USA

BRATISLAVA 10. apríla (SITA) - Okresný súd v poľskom Krakove odročil vo štvrtok verdikt ohľadom žiadosti o vydanie poľsko-francúzskeho režiséra Romana Polańského do USA, kde je naňho vydaný zatykač v súvislosti so znásilnením 13-ročného dievčaťa, ktorého sa údajne dopustil ešte v roku 1977.

slovakia

left justify in out

Sudca Dariusz Mazur ako dôvod odročenia uviedol, že chce požiadať americké úrady o ďalšie dokumenty týkajúce sa žiadosti o vydanie 81-ročného filmára. Taktiež chce požiadať aj švajčiarsky súd, ktorý podobnú žiadosť zamietol v roku 2010. Nové pojednávanie sa bude konať 22. mája, pričom ak sa súd vyjadrí v prospech amerických úradov, o vydaní filmára do USA rozhodne minister spravodlivosti.

 

Držiteľa Oscara za réžiu snímky Pianista (2002) obvinili v roku 1977 zo šiestich trestných činov vrátane znásilnenia vtedy 13-ročnej Samanthy Geimer. Päť zo šiestich obvinení neskôr stiahli, keď sa Polański priznal, že mal s mladistvou pohlavný styk a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Sudca ho predtým, ako rozhodol o dĺžke trestu, poslal na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili. Režisér filmov ako Rosemaryino dieťa (1968), Čínska štvrť (1974), Smrť a dievča (1994) alebo Ghost Writer (2011) však krátko pred vynesením rozsudku z USA ušiel a usadil sa vo Francúzsku, kde bol mimo dosahu americkej justície. Po vyše 31 rokoch ho zatkli 26. septembra 2009 po prílete do Zürichu, kde si mal prevziať ocenenie na filmovom festivale. USA následne požiadali o jeho vydanie. Švajčiarsko však 12. júla 2010 oznámilo, že žiadosti nevyhovelo a Polańského prepustili z domáceho väzenia. Vlani koncom októbra ho vypočúvala poľská prokuratúra po tom, ako sa zúčastnil na oficiálnom otvorení Múzea histórie poľských židov vo Varšave. Druhý raz ho vypočúvali v januári, keď losangeleská prokuratúra zaslala poľským úradom žiadosť o jeho vydanie. Polański, ktorý plánuje tento rok nakrúcať v Krakove film o Dreyfusovej afére, potom koncom februára vypovedal aj na súde. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona