Poľský Senát označil volynský masaker na Ukrajine za genocídu

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 18:08 • 2 min
Poľský Senát označil volynský masaker na Ukrajine za genocídu

VARŠAVA - Horná komora poľského parlamentu (Senát) prijala dnes rezolúciu, ktorou označila masaker Poliakov na severozápade Ukrajiny (tzv. volynský masaker) počas druhej svetovej vojny za genocídu.

slovakia

left justify in out

Návrh podporilo 60 senátorov z 84. Senát vyzval dolnú komoru parlamentu (Sejm), aby uznala 11. júl za "Národný deň spomienky na obete genocídy spáchanej ukrajinskými nacionalistami na občanoch Druhej poľskej republiky".


Rezolúcia zároveň vyjadruje vďačnosť tým Ukrajincom, ktorí riskovali svoje životy, aby zachránili Poliakov, uviedla agentúra UNIAN. Podľa Senátu zahynulo v oblasti Volyne približne 100.000 Poliakov. Ukrajinskí historici ale pripomínajú tisíce Ukrajincov zabitých počas tohto masakru. Taktiež tvrdia, že počet obetí, o ktorom hovoria ich poľskí kolegovia, je prehnaný. Ukrajinskí historici hovoria o najviac 30.000 mŕtvych. S odvolaním sa na historické dôkazy taktiež pripomínajú, že mnoho Poliakov brutálne zavraždili príslušníci sovietskej tajnej služby NKVD, ktorí sa vydávali za bojovníkov Organizácie ukrajinských nacionalistov - Ukrajinskej povstaleckej armády (OUN-UPA).


Dolná komora poľského parlamentu (Sejm) v júli 2013 odmietla uznať volynský masaker za genocídu. Taktiež nepodporila návrh skupiny poslancov o vyhlásení 11. júla, keď v roku 1943 zahynulo najviac etnických Poliakov, za Deň spomienky na obete volynskej tragédie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies