Poľský Sejm podporil kontroverzný návrh protiteroristického zákona

NETKY.SK • 11 Jún 2016, 07:24 • 2 min
Poľský Sejm podporil kontroverzný návrh protiteroristického zákona

VARŠAVA - Dolná komora poľského parlamentu schválila dnes súbor opatrení, ktoré prisudzujú tamojším tajným službám a policajným zložkám širšie sledovacie právomoci. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Za vládny návrh nového protiteroristického zákona hlasovalo 249 poslancov Sejmu, proti bolo 173 zákonodarcov. Legislatíva teraz poputuje do hornej komory poľského parlamentu (Senátu), kde sa jej schválenie očakáva v priebehu nasledovných dní.


Zákon bezpečnostným zložkám umožní zaznamenávanie takzvaných metadát z telefonických hovorov a z internetu bez súdneho nariadenia. Polícia zároveň bude môcť zadržiavať jednotlivcov až po dobu dvoch týždňov a to aj bez príkazu na ich zatknutie.


Poľská konzervatívna vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá sa vlády ujala vlani v novembri, dnes uviedla, že zámerom legislatívy je zaistiť, aby bola v Poľsku voči teroristom uplatňovaná "nulová tolerancia".


"Toto je Orwell v roku 2016," skritizoval dnes návrh tesne po hlasovaní opozičný liberálny politik Krzysztof Brejza. Zmienenú legislatívu dnes kritizovala aj Benátska komisia, expertný poradný orgán Rady Európy (RE), pričom uviedla, že takéto opatrenia ohrozujú súkromie občanov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies