Poľský šéf diplomacie sa ospravedlnil za nacistický pozdrav europoslanca

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 15:58 • 2 min
Poľský šéf diplomacie sa ospravedlnil za nacistický pozdrav europoslanca

VARŠAVA - Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna sa dnes v mene svojej krajiny ospravedlnil za správanie poslanca Európskeho parlamentu (EP) Janusza Korwina-Mikkeho, ktorý v stredu počas rozpravy použil nacistický pozdrav na znak nesúhlasu s navrhovanou politikou.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP uviedla, že poľský pravicový politik sa uchýlil ku kontroverznému gestu v súvislosti s plánovaným zavedením jednotných cestovných lístkov na rôzne typy cezhraničnej dopravy v EÚ, proti ktorému argumentoval potrebou väčšej rôznorodosti v európskych zákonoch.

 

Vystúpenie zakončil zdvihnutím ruky, ako zvykli zdraviť nacisti, a zvolaním "Ein Reich, ein Volk, ein Ticket" (Jedna ríša, jeden národ, jeden lístok), čo bolo zrejme narážkou na známe nacistické heslo "Ein Volk, ein Reich, ein Führer" (Jeden národ, jedna ríša, jeden vodca). Schetyna sa dnes ospravedlnil Európanom, Európskemu parlamentu a voličom slovami, že "takýmto správaním sme všetci zahanbení".

 

Korwin-Mikke, presvedčený monarchista a neúspešný kandidát v nedávnych voľbách poľského prezidenta, je členom EP od mája 2014. Extrémistické výroky nie sú v kariére tohto medzičasom 72-ročného politika žiadnou zriedkavosťou.

 

Už pred voľbami do EP zaujal vyhlásením, že jeho sídlo by chcel predať a zriadiť v ňom nevestinec.

Európsky parlament zbavil v máji Korwina-Mikkeho imunity, aby umožnil prokuratúre vo Varšave jeho trestné stíhanie za to, že vlani vyfackal iného poľského europoslanca.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies