Poľský prezident sľubuje volebnú a daňovú reformu

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 12:44 • 2 min
Poľský prezident sľubuje volebnú a daňovú reformu

WARŠAVA - Poľský prezident Bronislaw Komorowski dnes vyhlásil, že v prípade svojho znovuzvolenia bude presadzovať referendum o dlho zvažovanej volebnej a daňovej reforme, konkrétny dátum však neuviedol, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

 V referende budú Poliaci odpovedať na otázku, či chcú, aby boli zavedené jednomandátové volebné obvody, či si želajú, aby sa skončilo financovanie politických strán z ich daní a či si želajú ochranu daňových poplatníkov v sporoch so štátnymi finančnými orgánmi.
     

Nedeľňajšie prezidentské voľby sú považované za test hlavných politických síl v Poľsku pred jesennými všeobecnými voľbami. Podľa odhadov výsledkov zverejnených inštitútom Ipsos a televíziou TVN24 volilo favorizovaného Komorowského iba 33,1 percenta voličov a opozičného konzervatívneho kandidáta Adrzeja Dudu 34,5 percenta voličov. 
     

Prezident a Duda sa tak stretnú v druhom kole hlasovania 24. mája, v ktorom môžu Dudovi pomôcť hlasy 20,5 percenta voličov, ktorí sa v prvom kole rozhodli pre ďalšieho opozičného kandidáta, rockového hudobníka Pawla Kukiza, približuje AP. 
     

Dodala, že volebný výsledok Komorowského je považovaný za jeho neúspech, pretože dvaja opoziční kandidáti dostali spoločne 55 percent hlasov. Komorowski tak musí mobilizovať všetky zdroje, ak chce v druhom kole obhájiť svoj prezidentský mandát.
     

Dobrý výsledok Dudu a Kukiza v prvom kole volieb ukazuje podľa AP na vzrastajúcu nespokojnosť mnohých Poliakov so spôsobom, akým proeurópska Občianska platforma (PO) riadi od roku 2007 krajinu. 
     

Komorowski bol členom PO až do roku 2010, keď sa členstva vzdal, aby bol nestraníckym prezidentom. Jeho súčasný päťročný prezidentský mandát vyprší v auguste.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies