Poľský prezident rokoval s najvyššími nemeckými predstaviteľmi

NETKY.SK • 28 August 2015, 17:39 • 2 min
Poľský prezident rokoval s najvyššími nemeckými predstaviteľmi

BERLÍN/VARŠAVA - Nový poľský prezident Andrzej Duda absolvoval dnes nástupnú návštevu Nemecka.

slovakia

left justify in out

Počas pobytu v Berlíne rokoval s najvyššími ústavnými činiteľmi hostiteľskej krajiny, spolkovým prezidentom Joachim Gauckom i spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

 

Najvyšší predstavitelia oboch krajín, Joachim Gauck a Andrzej Duda, vyjadrili pri stretnutí pripravenosť urobiť maximum pre ďalší rozvoj úzkych a priateľských nemecko-poľských vzťahov. Hosť z Varšavy hovoril v tejto súvislosti na spoločnej tlačovej konferencii o "budovaní strategických vzťahov", a to tak na občianskej, ako aj na vládnej a štátnej úrovni.

 

Obaja prezidenti netajili hlboké ohromenie z tragédie desiatok migrantov v Rakúsku.

 

"Tešili by sme sa, ak by sa Európa dokázala ešte intenzívnejšie prebojovať k spoločnej utečeneckej politike," vyhlásil Joachim Gauck, ktorý sa pri tejto príležitosti vyslovil za záväzné dohody o prijatí utečencov na starom kontinente, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Za efektívnejší boj proti príčinám utečeneckej vlny v krajinách pôvodu migrantov, ako aj proti bandám prevádzačov sa v Berlíne vyslovil poľský prezident Andrzej Duda.

 

Podľa jeho slov by eskalácia konfliktu na Ukrajine mohla viesť k obrovskému počtu ďalších utečencov v Poľsku, ktoré je už útočiskom tisícok ľudí z postsovietskej republiky.

 

Otázky bezpečnosti dominovali pri stretnutí poľského prezidenta s nemeckou kancelárkou.

 

Duda po ňom podľa spravodajskej televízie TVN24 v reakcii na otázky ohľadne prípadných odlišností v postoji Varšavy a Berlína v politike voči Rusku uviedol, že nemecká kancelárka vníma celkovú situáciu a registruje správanie ruskej strany.

 

Podľa jeho slov sa pri stretnutiach s oboma nemeckými predstaviteľmi hovorilo o všetkých najdôležitejších otázkach, o bezpečnosti, ale aj budúcnosti Severoatlantickej aliancie a Európskej únie, ako aj v súčasnosti tak aktuálnej otázke prisťahovalcov.

 

Najvyšší poľský predstaviteľ zdôraznil, že pre Varšavu boli najdôležitejšie otázky bezpečnosti a riešenia situácie na Ukrajine, respektíve obnovenia trvalého mieru v tejto krajine.

 

Duda si pochvaľoval otvorenosť nemeckých štátnikov a ich pochopenie pre situáciu Poľska. "Potešilo ma, že pani kancelárka chce so mnou zostať v stálom telefonickom kontakte," citovali poľské médiá hlavu štátu, ktorá zdôraznila, že po prvej návšteve Berlína je optimistom v súvislosti s budúcnosťou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies