Poľský prezident podpísal zákon o zákaze nedeľného predaja

NETKY.SK • 30 Január 2018, 17:03 • 2 min
Poľský prezident podpísal zákon o zákaze nedeľného predaja

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda v utorok podpísal zákon, ktorý po prechodnom období povedie k zákazu nedeľného predaja v Poľsku, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona predložila vládna strana Právo a spravodlivosť a poslanci ho schválili vlani v novembri. Kým vplyvná poľská katolícka cirkev tento krok privítala, kritici varujú pred negatívnymi dôsledkami pre poľské hospodárstvo. Očakávajú sa aj protesty veľkých západných obchodných reťazcov, na ktoré sa zákon zameriava v prvom rade. Tieto reťazce majú totiž počas víkendov najvyššie tržby.

 

Zákaz nedeľného predaja sa bude zavádzať postupne: od marca tohto roku by podľa nového zákona mohli byť obchody otvorené len dve nedele v mesiaci. Od roku 2019 by sa potom mohlo predávať len jednu nedeľu v mesiaci a od januára roku 2020 budú obchody zavreté vo všetky nedele. Výnimku budú mať len nákupy pred veľkými sviatkami, ako sú Vianoce alebo Veľká noc. Reštrikcie sa nebudú týkať ani internetových obchodov a pekární.

 

Duda v utorok na margo nového zákona povedal, že poskytne deťom príležitosť, aby trávili čas so svojimi rodičmi, a personálu v obchodoch zasa dá čas na odpočinok. Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa vyjadril, že prezidentom podpísaný zákon podporuje. Poznamenal tiež, že takéto obmedzenia nedeľného predaja existujú aj v niektorých iných krajinách Európskej únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona