Poľský prezident podpísal sporný mediálny zákon

NETKY.SK • 7 Január 2016, 16:53 • 2 min
Poľský prezident podpísal sporný mediálny zákon

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda podpísal nový mediálny zákon, ktorý dostane verejnoprávnu televíziu a rozhlas pod kontrolu vlády. Oznámila to dnes šéfka poľskej prezidentskej kancelárie Malgorzata Sadurska, ktorú citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Legislatíva kritizovaná Európskou úniou podľa Dudu prispeje k tomu, aby boli poľské verejnoprávne médiá "nestranné, nezaujaté a spoľahlivé". Hlava štátu sa domnieva, že televízia a rozhlas v súčasnej podobe nemohli garantovať prinášanie objektívnych informácií, uviedla Sadurska.

 

Prezident si je podľa nej plne vedomý obáv, ktoré právna norma vzbudzuje medzi predstaviteľmi EÚ, ale verí, že jej dopady nebudú negatívne. Podľa kritikov nová legislatíva ohrozuje slobodu poľských médií.

 

Na základe nového zákona sa poľská televízia, rozhlas a 17 regionálnych staníc transformujú z verejnoprávnych korporácií na právne subjekty vo vlastníctve štátu. To umožní okamžitú výmenu členov vedenia verejnoprávnych médií, ktorých bude odteraz vymenúvať poľský minister štátnej pokladnice. Doteraz sa riadiace funkcie obsadzovali formou verejných konkurzov.

 

Voči novému poľskému mediálnemu zákonu vyjadrili námietky aj viaceré medzinárodné novinárske organizácie. Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks v utorok vyzval prezidenta Dudu, aby návrh zákona nepodpísal.

 

Európska komisia bude na svojom zasadnutí 13. januára hovoriť o situácii v oblasti právneho štátu v Poľsku. Okrem zmien mediálnej legislatívy si nová konzervatívna vláda vo Varšave vyslúžila kritiku aj novelou zákona o ústavnom súde.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies