Poľský prezident podpísal nový dokument o stragégii obrany

NETKY.SK • 6 November 2014, 08:17 • 2 min
Poľský prezident podpísal nový dokument o stragégii obrany

VARŠAVA - Poľský prezident Bronislaw Komorowski dnes podpísal zákon o novej národnej obrannej stratégii, ktorej cieľom je reagovať na hrozby pre regionálnu bezpečnosť spôsobené konfliktom na Ukrajine a "zintenzívňujúcou sa konfrontačnou politikou" Ruska.

slovakia

left justify in out

Strategický dokument nahradí predošlý plán z roku 2007. Zahŕňa obranné, politické a ekonomické štruktúry na všetkých úrovniach, vrátane zapojenia miestnych hasičov a záložníkov, ako aj nasadenie profesionálnej armády a tajných služieb. Dokument vyzýva na lepšiu ochranu hraníc, ekonomiky a financií, ale aj umenia a elektronických dát.
      

Podľa agentúry AP však nový strategický dokument obsahuje iba málo podrobností o tom, čo sa zmení v každom sektore, okrem toho, že budú lepšie spravované, vybavené a koordinované. Komorowski na tlačovej konferencii povedal, že podrobnosti o poľských ozbrojených silách budú zahrnuté v samostatnom, tajnom dokumente, na ktorom sa stále pracuje.
      

Prezident sa nevyjadril k výrokom ministra obrany Tomasza Siemoniaka v októbrovom rozhovore pre AP. Minister povedal, že Poľsko plánuje veľké posilnenie svojich vojenských štruktúr na východe vzhľadom na boje na Ukrajine. Neposkytol žiadne konkrétne čísla, ale tento krok môže podľa AP zahŕňať tisíce vojakov.
      

Prezident povedal, že nový strategický dokument, ktorý minulý mesiac schválila vláda, je reakciou na okolnosti, ktoré sa "východne od poľských hraníc zmenili k horšiemu". Podľa Komorowského sa východe od Poľska vytvorila oblasť nestability. Poľsko, ktoré bolo v minulosti súčasťou sovietskeho bloku, susedí s Ruskom a Ukrajinou.
      

Komorowski dodal, že Poľsko posilnením svojej armády prispieva k obranným schopnostiam NATO, ku ktorému sa pridalo v roku 1999.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies