Poľský prezident je pripravený chrániť slobodu médií. Vláde sa otočil chrbtom

NETKY.SK • 7 September 2021, 07:07 • 2 min
Poľský prezident je pripravený chrániť slobodu médií. Vláde sa otočil chrbtom

VARŠAVA - Opozícia hovorí o útoku na súkromnú televíziu TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery.

slovakia

left justify in out

Poľský prezident Andrzej Duda je pripravený vetovať spornú novelu mediálneho zákona, ktorá by umožňovala vlastníctvo médií v Poľsku iba subjektom sídliacim v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS). Vyhlásil to v pondelok v Rádiu ZET šéf prezidentskej kancelárie Pawel Szrot.

 

Podľa novely zákona subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo EHS. Za novelu v auguste hlasovalo 228 poslancov, 216 bolo proti a 10 sa zdržalo.

 

Opozícia tento zákon vníma ako útok na súkromnú televíziu TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku. Vláda však tvrdí, že zákon má zamedziť šíreniu vplyvu Ruska a Číny.

 

Ako uviedol Szrot, Duda sa v súvislosti so zákonom obáva o jeho nepriaznivý dosah na "hospodársku slobodu, slobodu prejavu a vzťahy so zahraničnými partnermi".

 

"Prezident to povedal jasne – a ja som to v jeho mene tlmočil vládnej strane a iniciátorom tohto projektu, že v súčasnej podobe je pripravený zákon vetovať," povedal Szrot.

 

Novelu zákona zatiaľ schválila iba dolná komora parlamentuSejm. Hlasovať má o nej ešte Senát. Ak ju ten odmietne, v Sejme bude potrebná absolútna väčšina hlasov na zvrátenie tohto rozhodnutia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies