Poľský premiér vyhodil ministra, zatajil mu nový ruský plynovod

NETKY.SK • 19 Apríl 2013, 18:09 • 2 min
Poľský premiér vyhodil ministra, zatajil mu nový ruský plynovod

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk v piatok odvolal z postu ministra rozpočtu Mikolaja Budzanowského. Ako dôvod uviedol jeho zlyhanie vo veci informovania predsedu vlády o veľkom ruskom projekte rozšírenia plynovodu Jamal-Európa, ktorého nová vetva by mal viesť cez Poľsko a Bielorusko.

slovakia

left justify in out

Tusk uviedol, že sa rozhodol Budzanowského zbaviť vedenia rezortu v záujme prevzatia "opätovnej úplnej kontroly ministerstva nad kľúčovými štátnymi spoločnosťami". Tusk totiž podľa svojich slov nevedel o podpise memoranda medzi ruským energetickým gigantom Gazprom a poľskou plynárenskou spoločnosťou PGNiG, ktoré spoločne prevádzkujú a vlastnia časť plynovodu Jamal prechádzajúcu poľským územím. Tusk však potvrdil, že ide o "nezáväznú dohodu a žiadnym spôsobom tak neohrozuje záujmy Poľska, ktorého spotrebu zo 60 percent pokrýva dovážaný ruský plyn".

Gazprom začiatkom apríla oznámil, že zvažuje postavenie druhej vetvy Jamalu v záujme zvýšenia objemu plynu dostupného pre odberateľov v Európe. Prevádzka vetvy smerom do Maďarska a na Slovensko by sa mohla začať v rokoch 2018-2019, čím by sa kapacita zvýšila o 30 percent. Gazprom sa už s dotknutými krajinami údajne dohodol na možnom zvýšení dodávok plynu cez tzv. plynovod Jamal II.

Gazprom je dodávateľom približne štvrtiny plynu, ktorý sa v Európe spotrebuje a o rozšírení plynovodu s európskymi krajinami rokuje už dlho. Ideu oživili aj spory o cenu plynu, ktorý Rusko vedie so susednou Ukrajinou. Tú by nová vetva obchádzala. Ak by sa Gazpromu podarilo postaviť nové prepojenie, mohlo by to spolu so sprevádzkovaním plynovodov Severný a Južný prúd veľmi oslabiť pozíciu Ukrajiny, ktorá je v súčasnosti tranzitnou krajinou pre približne polovicu ruského plynu smerujúceho do Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies