Poľský premiér i prokurátor sa zhodli: Guvernér národnej banky neporušil zákon

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 17:31 • 2 min
Poľský premiér i prokurátor sa zhodli: Guvernér národnej banky neporušil zákon

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk dnes povedal, že jeho vláda nemá v úmysle odstúpiť po tom, ako na verejnosť prenikla tajná nahrávka súkromného rozhovoru ministra vnútra s guvernérom národnej banky, na ktorej preberajú vládne záležitosti.

slovakia

left justify in out

Tusk sa zhodol s názorom prokuratúry, že zverejnený úryvok rozhovoru guvernéra Mareka Belku s ministrom vnútra Bartlomiejom Sienkiewiczom nedokazuje, že by Belka porušil zákon. Informovala o tom agentúra Reuters. Tusk na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil, že nevidí ani dôvod na odvolanie z funkcie ministra vnútra, ktorého rozhovor s Belkom vyvolal v Poľsku politický škandál.
     

Poľský magazín Wprost v sobotu zverejnil nahrávku, na ktorej Belka povedal vlani v júli Sienkiewiczovi, že národná banka pomôže vláde dostať sa z finančných problémov, ak odvolá z funkcie ministra financií.
     

Podľa dnešného vyjadrenia Tuska viedli teoretickú diskusiu, ich rozhovor však neovplyvnil skutočné udalosti.
     

Faktom je, že vtedajší minister financií Jacek Rostowski bol o štyri mesiace neskôr odvolaný z funkcie, informovala dnes agentúra Associated Press.
     

Dodala, že národná banka má byť nezávislá od vlády a akékoľvek ich zasahovanie, jedným či druhým smerom, je zakázané.
     

Počas stretnutia, ktoré sa uskutočnilo vo varšavskej reštaurácii na žiadosť guvernéra národnej banky, obaja muži hovorili o tom, ako by banka mohla pomôcť vláde z finančnej krízy, aby sa zvýšili jej šance na opätovné volebné víťazstvo vo voľbách v roku 2015. Konverzácia zahŕňala možné stimuly ekonomike zo strany banky.
     

Nie je jasné, kto urobil nahrávku. Belka však svojou reakciou na ňu potvrdil jej autentickosť. Ospravedlnil sa za vulgárny jazyk, ktorý vtedy použil, a povedal, že jeho komentár bol vytrhnutý z kontextu a že neurobil nič zlého.
     

"Tieto zmanipulované ... fragmenty sa pokúšajú prezentovať konverzáciu týkajúcu sa stability finančného systému ako prípad, v ktorom guvernér Národnej banky Poľska prekročil svoje právomoci, čo sa nikdy nestalo," uviedla národná banka vo vyhlásení.
     

Podľa politickej analytičky Anny Materskej-Sosnowskej  nahrávka zrejme nespôsobí pád vlády. Bývalý premiér Belka však podľa nej ohrozil nezávislosť národnej banky.
     

Prípad ju znepokojil aj preto, že ukázal na zraniteľnosť čelných politikov pokiaľ ide o odpočúvanie. Sienkiewicz, ako minister vnútra, má pod sebou tajné služby krajiny a dokonca ani on sa nedokázal uchrániť pred odpočúvaním, uviedla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies