Poľský premiér avizuje odvolanie sa proti verdiktu ESĽP o CIA

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 16:55 • 2 min
Poľský premiér avizuje odvolanie sa proti verdiktu ESĽP o CIA

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk v piatok avizoval, že jeho vláda sa odvolá proti štvrtkovému rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP).

slovakia

left justify in out

Tusk uviedol, že vláda momentálne skúma materiál a je celkom pravdepodobné, že bude žiadať o prehodnotenie verdiktu. Rozhodnutie súdu vo francúzskom Štrasburgu ešte vo štvrtok označila kancelária prezidenta Bronislava Komorowského za strápňujúci a zároveň i za bremeno pre poľské financie a povesť krajiny. Poliaci totiž na nariadenie tribunálu musia odškodniť dvoch Arabov, ktorých zadržiavali v utajovaných väzniciach americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) na ich území, sumou 230-tisíc eur.

 

Súd štvrtkovým verdiktom nepriamo potvrdil existenciu väzníc CIA, ktorých fungovanie Varšava spolu s Washingtonom dlhodobo popierajú. Palestínčan a občan Saudskej Arábie, ktorých mala CIA zadržiavať v Poľsku v rokoch 2002 až 2003, sa nachádzajú v neslávne známom americkom väzení Guantánamo na Kube. Podľa Američanov sa totiž obaja podieľali na teroristických činoch proti americkým cieľom. 

 

Súhlas so zriadením tajných zariadení CIA dala údajne krátko po útokoch na USA z 11. septembra 2001 vláda vtedajšieho poľského premiéra Leszeka Millera. Varšava všetky podozrenia odmieta, no záznamy z poľského vojenského letiska hovoria o pristátiach siedmich lietadiel CIA. Podobné tajné zariadenia vytvorené na pokyn vtedajšieho amerického prezidenta Georgea W. Busha sa mali nachádzať aj v Rumunsku a Litve. USA síce potvrdili zadržiavanie údajných teroristov mimo svojho územia, no odmietli prezradiť konkrétne krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies