Poľský predseda vlády navrhol usporiadať mimoriadny samit EÚ vzhľadom na situáciu v Bielorusku

NETKY.SK • 10 August 2020, 11:53 • 2 min
Poľský predseda vlády navrhol usporiadať mimoriadny samit EÚ vzhľadom na situáciu v Bielorusku

VARŠAVA/MINSK - Poľský premiér Mateusz Morawiecki navrhol mimoriadny samit EÚ o situácii v Bielorusku po prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

Mimoriadny samit

Návrh usporiadať mimoriadny samit Európskej únie z dôvodu situácie v Bielorusku bol uverejnený v pondelok na oficiálnej webovej stránke poľskej vlády.

 

"Poľsko je zodpovedné za svojich najbližších susedov. Preto premiér Mateusz Morawiecki v liste predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej vyzval na mimoriadny samit EÚ v súvislosti s udalosťami v Bielorusku," uvádza sa v správe.

 

 

"Po prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta 2020, bieloruské orgány použili násilie proti svojim občanom, ktorí chcú zmeny v krajine. Musíme jednomyseľne podporovať Bielorusov v ich úsilí o slobodu," poznamenala tlačová služba poľského predsedu vlády.

 

Prezidenti Litvy a Poľska, Gitanas Nauséda a Andrzej Duda, tiež vyzvali bieloruské úrady, aby sa zdržali násilia voči občanom, ktorí namietajú proti výsledkom nedeľných prezidentských volieb a žiadajú demisiu Alexandra Lukašenka.

 

Lukašenkov šiesty mandát

V nedeľňajších prezidentských voľbách v Bielorusku zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko so ziskom 80,2 percenta hlasov. Lukašenko si tak zabezpečil už šiesty mandát vo funkcii hlavy štátu, krajinu vedie nepretržite od roku 1994.

 

img

 

Ústredná volebná komisia na základe predbežného sčítania hlasov oznámila, že Lukašenkova hlavná rivalka Svitlana Cichanovská dostala podporu 9,9 percenta voličov. Ďalší traja kandidáti získali menej než dve percentá hlasov.

 

Lukašenkovi oponenti tvrdia, že voľby boli zmanipulované.

 

Protesty

Večer 9. augusta sa v Bielorusku konali masové protesty, ktoré vyvrcholili stretmi s políciou v centre Minska. Konfrontacia trvala takmer štyri hodiny. Polícia sa snažíla ľudí rozptýliť, pričom používala silu: vodné delá, slzotvorný plyn, zábleskové granáty a gumené projektily.

 

Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna je v nemocniciach v Minsku "niekoľko desiatok obetí", ktorí boli zranené počas protestov.

 

"Sú obsadené dve oddelenia vojenskej nemocnice. Obete sú tiež v pohotovostnej nemocnici," uvádza webová stránka organizácie.

 

Počas protestov a po nich bolo v Bielorusku zadržaných viac ako 3 000 ľudí, z toho 1000 v Minsku a vyše 2000 v iných regiónoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona