Poľský poslanec spôsobil rasistickým výrokom škandál v europarlamente

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 09:04 • 2 min
Poľský poslanec spôsobil rasistickým výrokom škandál v europarlamente

BRUSEL/ŠTRASBURG - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz oznámil, že bol informovaný o nemiestnych rasistických vyhláseniach poľského europoslanca Janusza Korwina-Mikkeho, ktoré odzneli v rámci stredajšej rozpravy o zamestnanosti mládeže na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu. Schulz naznačil, že si poľského poslanca predvolá na vysvetlenie.

slovakia

left justify in out

"Dôkladne som si prečítal prejav europoslanca Janusza Korwina-Mikkeho. Zistil som, že slovník, ktorý použil, je hanlivý, rasistický a v rozpore s hodnotami a princípmi stanovenými v základných dokumentoch, na ktorých je založená Európska únia," uviedol Schulz v správe pre médiá.
      

Podľa predsedu EP Korwin-Mikke poškodil dôstojnosť a povesť Európskeho parlamentu, kde je vzájomný rešpekt a odpor voči akejkoľvek forme diskriminácie jednou z hlavných zásad pre rokovania a komunikáciu medzi poslancami. Dodal, že na základe článku 11 (2) a článku 166 Rokovacieho poriadku EP poľského poslanca už požiadal o osobnú schôdzu. Až potom rozhodne o vhodných opatreniach.
      

Schulz bol na nevhodné výroky krajne pravicového poslanca z Poľska upozornený skupinou socialistov a demokratov (S&D). Tí požiadali vedenie europarlamentu, aby zakročilo proti jeho poburujúcim výrokom na adresu občanov tmavej pleti.
      

Korwin-Mikke počas rozpravy o nezamestnanosti mladých ľudí niekoľkokrát nazval ľudí tmavej pleti "negrami". Povedal, že "minimálna mzda by mala byť zrušená, lebo 20 miliónov mladých Európanov budeme kvôli nej posudzovať ako negrov."
      

Tieto výroky odsúdili viacerí poslanci S&D a označili ich za škandál a hanbu pre europarlament. Talianska europoslankyňa, exministerka pre migráciu Cécile Kyengeová, ktorá je černošského pôvodu, uviedla, že slová, ktoré predniesol Korwin-Mikke, neurážajú iba tých občanov, čo majú inú farbu pokožky, ale každého, kto vyznáva európske hodnoty dôstojnosti a rovnosti.
      

Janusz Korwin-Mikke, ktorý sa v eurovoľbách dostal do EP na čele Kongresu novej pravice (KNP), je aktívny v poľskej politike od roku 1992. V roku 1990 založil týždenník Najwyzszy Czas!, do ktorého aj osobne prispieval a ktorý ho "preslávil" ako antisemitu. Dvojnásobný neúspešný kandidát na poľského prezidenta a bývalý poslanec Sejmu je v rodnom Poľsku známy i hanlivými výrokmi na adresu žien. Je autorom politických blogov a patrí mu výrok, že sídlo Európskej komisie v Bruseli by sa malo radšej premeniť na verejný dom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona