Poľský parlament hlasoval o degradovaní generálov z komunistickej éry

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 23:23 • 2 min
Poľský parlament hlasoval o degradovaní generálov z komunistickej éry

VARŠAVA - Dolná komora poľského parlamentu hlasovala v utorok v prospech návrhu zákona, ktorý umožní zbaviť vojenskej hodnosti posledného komunistického vodcu Poľska, zosnulého generála Wojciecha Jaruzelského, ako aj ďalších dôstojníkov z komunistickej éry.

slovakia

left justify in out

Poslanci Sejmu návrh schválili v pomere 264 k 159 hlasom, na čo sa prítomní členovia vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) postavili a začali pokrikovať heslo "Preč s komunizmom", informovala agentúra AP. Legislatívu, ktorú podporovatelia považujú za akt spravodlivosti, zatiaľ čo odporcovia ju vnímajú ako pomstu, musí ešte schváliť poľský Senát a následne podpísať prezident.

 

Na základe návrhu predloženého kabinetom premiéra Mateusza Morawieckého majú byť vysokopostavení dôstojníci z komunistickej éry degradovaní na hodnosť vojaka. Majú tak byť potrestaní za úlohu, ktorú zohrali za bývalého režimu, najmä v súvislosti s vyhlásením stanného práva, ktoré v roku 1981 zaviedol Jaruzelski.

 

Vláda tvrdí, že zákon je namierený proti tým, ktorí v službe komunistického režimu porušovali práva jednotlivcov a obrátili armádu proti vlastnému národu. Ide o niekdajších členov vojenského orgánu, ktorý riadil Poľsko počas takmer troch rokov trvania stanného práva. O život vtedy prišlo asi 100 oponentov režimu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies