Poľský návrh na výstavbu stálej základne USA je nepriateľským aktom voči Rusku

NETKY.SK • 28 Máj 2018, 14:22 • 2 min
Poľský návrh na výstavbu stálej základne USA je nepriateľským aktom voči Rusku

MOSKVA - Návrh Poľska vybudovať na jeho území stálu americkú základňu a pripravenosť vyčleniť na tento cieľ dve miliardy dolárov protirečí Zakladajúcemu aktu Rusko-NATO o nerozmiestnení vojenských síl na území nových členov aliancie vo východnej Európe. V rozhovore pre agentúru RIA-Novosti to uviedol šéfredaktor ruského časopisu Národná obrana Igor Korotčenko.

slovakia

left justify in out

Korotčenko reagoval na článok periodika Politico, ktoré s odvolaním sa na dokumenty z poľského ministerstva obrany oznámilo spomínaný zámer Poľska.

 

Návrh poľského ministerstva je vyjadrením "jednoznačnej potreby stáleho nasadenia americkej obrnenej divízie v Poľsku, na čo je vláda ochotná vyčleniť "1,5-2 miliardy dolárov", uvádza sa v správe poľského ministerstva obrany.

 

Korotčenko tvrdí, že z vojenského hľadiska neexistuje nutnosť ani okolnosti, ktoré by vyžadovali vytvoriť v Poľsku stálu vojenskú základňu USA. Upozornil, že ak toto rozhodnutie Poľska bude realizované, bude "zjavným nepriateľským krokom voči Ruskej federácii a nezostane bez následkov a odvetných opatrení" zo strany Moskvy.

 

Ruský publicista je toho názoru, že súčasné politické vedenie Poľska zhoršuje rusko-poľské bilaterálne vzťahy, čo v regióne nevedie k stabilite a bezpečnosti.

 

Poukázal aj na to, že Poľsko prišlo s touto iniciatívou bez toho, aby bola posúdená v rámci Rady NATO-Rusko, ktorá vznikla práve v snahe predísť nebezpečnému vývoju v prípade špecifických situácií.

 

Poslanec ruskej Štátnej dumy Jurij Švytkin podľa RIA Novosti vyhlásil, že súčasná politika Varšavy vedie ku konfrontácii v blízkosti rusko-poľskej hranice. Vyhlásil, že Rusko je pripravené prijať opatrenia na posilnenie svojho obranného potenciálu. Dodal, že pravdepodobnosť vzniku vojenskej základne USA na území Poľska je "dosť vysoká".

 

Ruský vojenský analytik Pavel Feľgengauer vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy uviedol, že "generálny štáb ozbrojených síl Ruskej federácie sa s najväčšou pravdepodobnosťou potešil, keď sa dozvedel o plánoch Poľska na stálu americkú vojenskú základňu na území tejto krajiny". Feľgengauer vysvetlil, že plány Poľska "fakticky potvrdzujú vyhlásenia ruských bezpečnostných predstaviteľov o blížiacej sa invázii". "Teraz ich môžu použiť ako argument na získanie dodatočného financovania" pre ruské ozbrojené sily, uviedol analytik.

 

Feľgengauer súčasne vyjadril pochybnosti, že ruská strana v súvislosti s najnovšími zámermi Poľska začne do Kaliningradskej oblasti hraničiacej s Poľskom sťahovať ďalšie posily. Podľa neho to nie je potrebné, pretože ich je tam dostatok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona