Poľský minister vnútra: Polícia bude hliadkovať, kým bude riziko násilností

NETKY.SK • 21 December 2016, 13:12 • 2 min
Poľský minister vnútra: Polícia bude hliadkovať, kým bude riziko násilností

VARŠAVA - Poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak dnes uviedol, že policajné jednotky a zátarasy budú pred poľským parlamentom dovtedy, kým bude pretrvávať hrozba vypuknutia násilností.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister súčasne pripomenul udalosti z minulého piatka, keď sa proopoziční demonštranti snažili obmedzovať pohyb poslancov a blokovať vjazd ich áut do areálu parlamentu. Týchto ľudí dnes Blaszczak označil za "dobre vycvičených" a hovoril o nich ako o "barbaroch".

 

Denník Gazeta Wyborcza na svojej webovej stránke informoval, že do Varšavy boli stiahnuté posily polície i vojenskej polície. Tento stav minister Blaszczak oficiálne zdôvodňuje obavami v súvislosti s pondelkovým útokom v Berlíne, napísal denník. Najväčšia koncentrácia bezpečnostných zložiek je pritom práve v okolí budovy poľského parlamentu, Sejmu.

 

K útoku na berlínske vianočné trhy sa prihlásil Islamský štát, polícia pátra po Tunisanovi

 

Poľsko zažíva od začiatku decembra politickú krízu, ktorá sa odohráva na pozadí hlasovania o návrhu nového rozpočtu na rok 2017, ktorý predložila vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ako aj kvôli novým pravidlám, ktoré podľa opozície ohrozujú slobodu slova v krajine.

 

Minister vnútra dnes podľa agentúry PAP upozornil, že od minulého piatka sa v poľskej vnútornej politike toho "veľa zmenilo". Protest opozície podľa neho utícha a stráca podporu verejnosti, o čom svedčí aj nízka účasť na utorkovej demonštrácii.

 

Poľský prezident Andrzej Duda totiž v pondelok po schôdzkach s vedením PiS oznámil, že tento politický subjekt sa zriekol návrhov na obmedzenie práce novinárov v parlamente.

Podľa poľského politológa Cezaryho Kalitu zavládlo na poľskej politickej scéne značné napätie. "Je spojené s nekompetentnosťou vlády, ktorá verí tomu, že vládne všetkému, pričom si neuvedomuje, že demokracia, to je ochrana menšín, a nie moc väčšiny," konštatoval politológ, podľa ktorého je situácia v Poľsku čoraz nebezpečnejšia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies