Poľský minister spravodlivosti hrozí ústavným sudcom právnymi krokmi, ak neprijmú reformy

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 14:22 • 2 min
Poľský minister spravodlivosti hrozí ústavným sudcom právnymi krokmi, ak neprijmú reformy

VARŠAVA - Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro upozornil členov Ústavného súdu na možné vyvodenie právnych dôsledkov voči nim, ak sa naďalej budú odmietať riadiť reformami, ktoré schválila vláda. Ústavní sudcovia ale dospeli k záveru, že reformy nie sú v súlade s ústavou.

slovakia

left justify in out

Na začiatku dnešného zasadnutia Ústavného súdu, ktoré naživo vysielala poľská televízia, predseda tribunálu Andrzej Rzepliňski citoval zo Ziobrovho listu, v ktorom sudcov vyzýva, aby podriadili reformám, lebo v opačnom prípade budú čeliť právnych dôsledkom.

 

Dnešné zasadnutie, na ktorom sa zišlo 11 namiesto zákonom požadovaných 13 sudcov, je pritom venované posúdeniu poľského zákona o voľbách, nie reforme ústavného súdu.

 

Podľa zmien v zákone o Ústavnom súde, prijatých vlani v decembri, 15-členný tribunál Ústavného súdu prijíma rozhodnutia dvoma tretinami hlasov namiesto dovtedajšej jednoduchej väčšiny. Nové znenie zákona Ústavnému súdu ukladá aj posudzovať prípady postupne, ako sú doručované, a nie podľa ich priority. Podľa opozície tieto zmeny blokujú prácu Ústavného súdu.

 

Tribunál Ústavného súdu, ktorý v tejto kauze rozhodoval, vydal 9. marca uznesenie, že zmeny v zákone o poľskom Ústavnom súde prijaté koncom minulého roku nie sú v súlade s ústavou krajiny.

 

Zmeny v zákone presadila strana Právo a spravodlivosť (PiS) po tom, ako sa ujala moci po novembrových voľbách. Tieto opatrenia, podobne ako aj zmeny vo fungovaní verejnoprávnych médií, vyvolali v Poľsku masové protesty. Obavy o stav demokracie a právny štát v Poľsku vyjadrili aj európske inštitúcie.

 

Pred niekoľkými dňami generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland a podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans vyzvali na dialóg medzi poľským Ústavným súdom a vládou vo Varšave, a to v snahe ukončiť paralýzu, v ktorej sa justícia ocitla. V súvislosti so spornými zákonmi Európska komisia začiatkom januára tohto roku začala monitorovanie dodržiavania princípov právneho štátu v Poľsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies