Poľský minister spravodlivosti bude i generálnym prokurátorom

NETKY.SK • 31 Január 2016, 08:57 • 2 min
Poľský minister spravodlivosti bude i generálnym prokurátorom

VARŠAVA - Po reforme ústavného súdu a novom zákone o verejnoprávnych médiách schválil poľský parlament ďalší zákon v zrýchlenom konaní. Senát v sobotu odsúhlasil zlúčenie úradov ministra spravodlivosti a generálneho prokurátora po tom, ako návrh po búrlivej diskusii v noci na piatok prijal aj Sejm, dolná komora poľského parlamentu.

slovakia

left justify in out

Chýba tak len podpis prezidenta Andrzeja Dudu, informuje agentúra DPA.

 

Schváleným zákonom sa Poľsko vráti k spojeniu ministerstva spravodlivosti a generálnej prokuratúry z obdobia predošlej národno-konzervatívnej vlády v rokoch 2005 až 2007. Aj vtedy bol Zbigniew Ziobro ministrom spravodlivosti a súčasne generálnym prokurátorom - a čelil vtedy kritike, že prokuratúru zneužíva na boj proti politickým konkurentom.

 

Opozícia kritizovala zákon z dielne vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá má absolútnu väčšinu v oboch komorách parlamentu.

 

"PiS sa správa ako chobotnica: preberá stále nové spoločenské a nezávislé oblasti," povedal senátor z Občianskej platformy (PO) Bogdan Klich. Nezávislý senátor Marek Borowski prirovnal Ziobra k "šerifovi, ktorý tasí príliš rýchlo". Nový zákon mu dáva "nesmiernu moc", varoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies