Poľský LOT bude musieť požiadať vládu o ďalšiu finančnú pomoc

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 12:14 • 2 min
 Poľský LOT bude musieť požiadať vládu o ďalšiu finančnú pomoc

VARŠAVA - Zadlžený poľský letecký prepravca LOT možno bude musieť požiadať vládu o ďalšiu pôžičku, keďže jeho strata za uplynulý rok presiahla 200 mil. poľských zlotých (PLN).

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry PAP to v stredu povedal generálny riaditeľ spoločnosti Sebastian Mikosz. Financie spoločnosti momentálne kontroluje audit a definitívne rozhodnutie o tom, či LOT bude, alebo nebude potrebovať pomoc štátu, by malo padnúť do dvoch alebo troch týždňov, vyhlásil Mikosz. "Ako generálny riaditeľ dúfam, aby takáto potreba nenastala. Ale musím zvážiť aj možnosť, že bude nutné obrátiť sa na ministra financií so žiadosťou o ďalšiu finančnú pomoc," dodal. Spoločnosť, ktorá v súčasnosti prechádza programom reštrukturalizácie, už kvôli pretrvávajúcej stratovosti a rastúcemu zadlženiu od štátu dostala pomoc vo výške 400 mil. PLN. V rokoch 2008 až 2011 firma celkovo prišla o 1,1 mld. PLN.

LOT je jednou z najstarších leteckých spoločností na svete. Prevádzku začal v roku 1929, v poslednom období naňho ale tvrdo dolieha ostrá konkurencia nízkonákladových prepravcov, ako sú Ryanair alebo easyJet, ako aj stúpajúce ceny paliva a klesajúci dopyt po leteckej doprave v Európe v dôsledku ekonomickej recesie. Poľsko preto zvažuje zrušenie zákona, ktorý zakazuje predaj majoritného podielu v aerolinkách, v nádeji, že možnosť priamej kontroly by mohla prilákať investora.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona