Poľský inštitút udelil Tomášovi Petřivému Rad za zásluhy in memoriam

NETKY.SK • 25 Január 2017, 17:56 • 2 min
Poľský inštitút udelil Tomášovi Petřivému Rad za zásluhy in memoriam

BRATISLAVA - Rad za zásluhy Poľskej republiky in memoriam udelil dnes Tomášovi Petřivému Poľský inštitút v Bratislave. Petřivý bol študentom filmovej školy FAMU v Prahe a jedným z prvých slovenských signatárov Charty 77, v dôsledku čoho sa o jeho osobu začala zaujímať komunistická tajná služba.

slovakia

left justify in out

Z vysokej školy ho vyhodili a prišiel o pas, avšak ešte predtým sa mu podarilo dostať do Varšavy, kde nadviazal kontakty s poľskými aktivistami demokratickej opozície. Výsledkom jeho návštevy bolo prvé stretnutie poľských a československých opozičných aktivistov v júli 1978 v Krkonošiach. Bol prinútený pracovať fyzicky, ale stále sa aktívne podieľal na opozičnej činnosti a tiež sa zaujímal o to, čo sa dialo v Poľsku. V nezávislých časopisoch publikoval svoje poviedky, poéziu a publicistické texty. V roku 1986 tragicky zomrel za nejasných okolností.

 

Vyznamenanie, o ktorého udelení rozhoduje prezident Poľskej republiky, prebral Oleg Pastier, spisovateľ, vydavateľ a bývalý disident.

 

Podujatie na pôde inštitútu sa konalo pri príležitosti 40. výročia podpísania Charty 77, dokumentu, v ktorom signatári vyzývali na dodržiavanie ľudských práv v komunistickom Československu. Organizátorov Charty a jej signatárov vtedajšia československá vláda totiž prenasledovala a niektorí z nich skončili vo väzení alebo odišli do exilu. Do roku 1990 podpísalo Chartu vyše 1800 ľudí, niekoľko desiatok z nich bolo zo Slovenska.

 

Poľský inštitút v Bratislave je organizačnou zložkou poľského ministerstva zahraničných vecí. Jeho hlavnou úlohou je propagácia poľského umenia, poľskej kultúry a vedy na Slovensku. Organizuje výstavy, koncerty, filmové projekcie, prednášky, konferencie, autorské stretnutia a iné atraktívne akcie. Podporuje kultúrne a umelecké podujatia nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a v ďalších slovenských mestách. Vo svojich priestoroch ponúka stále aktualizovanú zbierku kníh, novín a časopisov. Pre záujemcov o poľský jazyk pripravuje semestrálne kurzy na všetkých úrovniach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies