Poľský horolezec sa pri páde ťažko zranil, druhý uviazol v stene

NETKY.SK • 5 Marec 2017, 10:03 • 2 min
Poľský horolezec sa pri páde ťažko zranil, druhý uviazol v stene

VYSOKÉ TATRY - Náročnú akciu na záchranu dvoch poľských horolezcov vo Vysokých Tatrách realizovali v sobotu (4.3.) horskí záchranári.

slovakia

left justify in out

Pri zostupe južnou stenou Ostrého štítu jeden z dvojice Poliakov spadol a utrpel ťažké zranenia, druhý uviazol v stene v nadmorskej výške 2300 metrov nad morom.

 

Horská záchranná služba (HZS) dostala žiadosť o pomoc v popoludňajších hodinách prostredníctvom tiesňovej linky 18300. "Urýchliť záchrannú akciu s využitím leteckej techniky bolo vzhľadom na veľmi nepriaznivé poveternostné podmienky nemožné, preto mužom odišli na pomoc pozemne v dvoch skupinách záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry," informovala HZS. Zároveň zo Zbojníckej chaty odišli na miesto nehody jeden profesionálny a dvaja dobrovoľní záchranári, ktorí sa tam v tom čase nachádzali.

 

Záchrannú akciu sťažovala tma a silný vietor, ktorý v nárazoch dosahoval 150 km/h. Záchranári, ktorí odišli zo Zbojníckej chaty, lokalizovali pod stenou 28–ročného zraneného horolezca, ktorý po približne 150 metrovom páde utrpel vážne poranenia a bol v kritickom stave. "Po ošetrení a poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti ho zateplili, nabalili a začali s transportom smerom k prvej skupine záchranárov," uviedla HZS. Zraneného transportovali cez Veľkú Studenú dolinu až na Hrebienok, kde pacienta odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci.

 

Druhá záchranná skupina pomohla uviaznutému horolezcovi, ktorý bol bez zranení a schopný pohybu. Po dodaní chýbajúceho materiálu zlanil spolu so záchranárom pod stenu. Následne pokračovali rovnakou zostupovou trasou ako prvá skupina až k Rainerovej chate. "Odtiaľ pokračovali pomocou skútra k Domu HZS, kde 18–ročného horolezca čakali rodičia a v ich sprievode aj odišiel. Náročná záchranná akcia bola ukončená o jednej hodine ráno," informovala HZS na svojej webovej stránke.

V piatok (3.3.) vo Vysokých Tatrách po páde zahynul 21-ročný poľský horolezec. K nešťastiu došlo v masíve Prostredného hrotu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies