Poľský exprezident v novej knihe: Za boj o demokraciu som zaplatil rodinným životom

NETKY.SK • 25 Október 2017, 06:00 • 2 min
Poľský exprezident v novej knihe: Za boj o demokraciu som zaplatil rodinným životom

VARŠAVA - Bývalý poľský prezident a disident Lech Walesa zaplatil podľa vlastných slov za svoju rolu národného hrdinu rodinným životom. Uviedol to v novej knihe, z ktorej v utorok citovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Walesa viedol v 80. rokoch hnutie Solidarita a po pokojnom prechode Poľska od komunistickej totality k demokracii bol v rokoch 1990-95 bol poľským prezidentom. Počas výkonu prezidentskej funkcie býval vo Varšave, zatiaľ čo jeho manželka Danuta spolu s ich dovedna ôsmimi deťmi ostali žiť v Gdansku.

 

"Keď som odchádzal do Varšavy, bola tam Danka a množstvo detí. Keď som sa vrátil, našiel som ju sedieť samu v prázdnom dome. Na to som nebol pripravený," povedal Walesa v novej knihe rozhovorov, ktorá vyšla pod názvom Ja.

 

"Obávam sa, že som sa pre nich stal cudzincom... Nič nie je zadarmo. Ja som zaplatil svojou rodinou," uviedol ďalej 74-ročný laureát Nobelovej ceny mieru, ktorý dnes cestuje po svete a prednáša o prechode Poľska od komunistickej totality k demokracii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona