Poľský (2) chlapček sa zotavuje z podchladenia, lekári hovoria o zázraku!

NETKY.SK • 5 December 2014, 06:30 • 2 min
Poľský (2) chlapček sa zotavuje z podchladenia, lekári hovoria o zázraku!

VARŠAVA - Dvojročný chlapec z Poľska, ktorého našli ležať vonku v mrazivom počasí v bezvedomí, objímal macíka a volal rodičov len po štyroch dňoch ošetrovania, uviedla dnes jeho matka. Jeho lekár označil zotavovanie dieťaťa za "zázrak", napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Malý Adam, ktorý má dva roky a štyri mesiace, bol vonku v noci na nedeľu neznámy počet hodín po tom, ako odišiel z domu svojej starej mamy v dedine Raclawice neďaleko Krakowa. Našli ho ráno oblečeného len v hornom diele pyžamka a ponožkách asi 600 metrov od domu. Ležal tvárou dolu v lístí pod stromom pri potoku. Teplota vzduchu tam v noci klesla na mínus sedem stupňov Celzia.
      

Teplota chlapcovho tela pri prijatí do nemocnice bola iba 12,7 stupňa Celzia a jeho srdce bilo veľmi pomaly. Lekári ho uviedli do umelého spánku a napojili na umelé dýchanie a ďalšie prístroje, ktoré postupne zvýšili jeho telesnú teplotu na normálnu.
      

Kardiochirurg detskej nemocnice v Krakowe Janusz Skalski uviedol, že rýchle zotavenie Adama prekvapilo všetkých, naďalej však potrebuje rehabilitačnú liečbu na obnovenie úplných telesných a mentálnych funkcií. Adamova matka Paulina pre televíziu TVN24 uviedla, že chlapec povedal "Mama! Tata!" a objal plyšového medvedíka, ktorého mu doniesli z domu. "Všetko je v poriadku. Chceme len to, aby bol znova doma a objímal nás tak pevne, ako len môže," dodala so slzami v očiach.
      

Otec chlapca Mateusz uviedol, že keď Adam otvoril oči a pozrel sa naňho, "bolo to, akoby sa znova narodil". Zdravotná sestra Wioletta Dyrczová pre TVN24 povedala, že Adam odpovedal "áno" na otázku, či chce raňajky, a dal si tvarohový syr a čaj. "Sám dýcha, hýbe hlavou, sleduje nás očami a usmieva sa," povedala Dyrczová. "Hrá sa s autíčkami a pozerá detské videá."

 

img
      

Podľa otca mohol chlapec chodiť námesačne v spánku, keď odišiel z domu starej mamy. Tá povedala, že ho v sobotu večer uložila spať a v nedeľu ráno našla postieľku prázdnu. Keď dieťa nenašla nikde v dome, zalarmovala políciu.
      

Poľské médiá uviedli, že stará mama je naďalej hospitalizovaná v stave šoku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona