Poľsku nehrozí radiácia z ostreľovanej jadrovej elektrárne na Ukrajine

NETKY.SK • 8 August 2022, 11:12 • 2 min
Poľsku nehrozí radiácia z ostreľovanej jadrovej elektrárne na Ukrajine

VARŠAVA – V dôsledku ruského útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň na Ukrajine nehrozí Poľsku momentálne žiadne radiačné nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v pondelok Národná agentúra pre atómovú energiu (PAA). TASR správu prevzala z agentúry PAP.  Ruská armáda v piatok a v sobotu opäť ostreľovala areál najväčšej jadrovej elektrárne v Európe. Ako informovala ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ostreľovanie poškodilo dusíkovo-kyslíkovú stanicu, čím sa zvýšila možnosť úniku vodíka a uvoľnenia rádioaktívneho materiálu do atmosféry.
 

      

Generálny tajomník Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v sobotu varoval, že najnovší útok „zdôrazňuje veľmi reálne riziko jadrovej katastrofy“.

 

 

PAA v pondelok potvrdila, že analyzuje údaje z národného systému monitorovania radiácie a „nezaznamenala žiadne alarmujúce údaje na meracích zariadeniach“.

 

      

„V súčasnosti na území Poľskej republiky neexistuje žiadne riziko pre ľudské zdravie a život, ani pre životné prostredie,“ napísala PAA na sociálnej sieti Twitter. Záporožskú jadrovú elektráreň okupujú od marca ruské invázne sily, pracuje tam však ukrajinský personál. Kyjev tvrdí, že Rusi v jej areáli sústredili ťažkú vojenskú techniku.

 

Možno vás zaujme: Izrael a palestínski militanti dodržiavajú prímerie platné od nedele



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona