Poľsko zverejnilo 56 odtajnených dokumentov NATO týkajúcich sa histórie štátu

NETKY.SK • 19 Február 2015, 07:25 • 2 min
Poľsko zverejnilo 56 odtajnených dokumentov NATO týkajúcich sa histórie štátu

VARŠAVA - Poľské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo v stredu 56 odtajnených dokumentov Severoatlantickej aliancie týkajúce sa udalostí, ktoré sa udiali v Poľsku medzi rokmi 1987-1991, vrátane analýzy vnútornej situácie a správ tajných služieb. Oznámila to agentúra PAP.

slovakia

left justify in out

Rezortný historik Piotr Dlugolecki na tlačovej konferencii uviedol, že ide o druhý prípad, kedy sa NATO rozhodlo odtajniť dokumenty vzťahujúce sa k Poľsku. V roku 2011 totiž NATO poskytlo verejnosti odtajnené materiály týkajúce sa poľskej histórie v rokoch 1980-1981 vrátane výnimočného stavu.

 

Dokumenty nepochádzajú iba z ústredia NATO, ale aj od členských štátov aliancie. Sú medzi nimi ekonomické a politické analýzy Poľska, situácia vnútornej opozície, poznámky k návštevám politikov v krajine i poľských predstaviteľov v zahraničí.

 

Mnohé dokumenty sa týkajú rokovaní pri okrúhlom stole z roku 1989, cesty k vláde Tadeusza Mazowieckeho a prelomových reforiem zavedených vtedajším ministrom financií Leszekom Balcerowiczom.

 

Dokumenty zahŕňajú aj list poľského ministra zahraničných vecí Krzysztofa Skubiszewského generálnemu tajomníkovi NATO, v ktorom navrhuje nastolenie diplomatických vzťahov medzi Poľskom a alianciou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies