Poľsko zvažuje podanie žiadosti o prístup k jadrovým zbraniam NATO

NETKY.SK • 6 December 2015, 12:26 • 2 min
Poľsko zvažuje podanie žiadosti o prístup k jadrovým zbraniam NATO

VARŠAVA - Poľské ministerstvo obrany zvažuje podanie žiadosti o prístup k jadrovým zbraniam prostredníctvom programu NATO, ktorý umožňuje členským štátom bez jadrového arzenálu požičiavať si takúto výzbroj od Spojených štátov.

slovakia

left justify in out

Námestník poľského ministra obrany Tomasz Szatkowski to povedal v sobotňajšom rozhovore pre súkromnú televíznu stanicu Polsat, z ktorého dnes citovala agentúra AP.

 

Szatkowského rezort sa podľa jeho slov zaoberá v súčasnosti možnosťou využiť v rámci NATO program takzvaného "jadrového zdieľania", aby posilnil obranyschopnosť Poľska. Podľa tamojších médií, na ktoré odkazuje AP, ide o prvý prípad, keď niektorý zo štátnych predstaviteľov vyjadril záujem Varšavy o zapojenie sa do uvedeného programu.

 

Medzi 28 členmi NATO sú tri jadrové mocnosti - Spojené štáty, Francúzsko a Británia. Iba Spojené štáty sú však pripravené zdieľať svoj nukleárny arzenál so spojencami. V rámci tohto programu už boli v minulosti presunuté jadrové zbrane na územie Belgicka, Holandska, Nemecka, Talianska či Turecka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies