Poľsko zrejme do konca roka podpíše dohodu o kúpe systému Patriot

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 18:10 • 2 min
Poľsko zrejme do konca roka podpíše dohodu o kúpe systému Patriot

VARŠAVA - Poľsko zrejme ešte do konca tohto roka podpíše dohodu o kúpe protiraketového systému Patriot od americkej spoločnosti Raytheon. Povedal to dnes poľský minister obrany Antoni Macierewicz.

slovakia

left justify in out

Rokovania o dodaní systému Patriot sú podľa ministra veľmi náročné, avšak obom stranám sa už podarilo zavŕšiť jednu z kľúčových fáz celého procesu.

 

"Tieto systémy nám umožnia zaručiť bezpečnosť poľského štátu," povedal dnes Macierewicz na tlačovej konferencii.

 

Kúpa protiraketového systému v hodnote 30 miliárd zlotých (7,1 miliardy eur) je súčasťou snahy o rozsiahlu modernizáciu poľskej armády, ktorú by chcela tamojšia vláda zrealizovať do roku 2023. Týmto spôsobom chce posilniť obranyschopnosť Poľska v súvislosti s tým, čo samotný Macierewicz nazýva "vzrastajúcou agresiou a hrozbou z Východu".

 

Prvý zo systémov Patriot by Poľsko malo dostať do dvoch rokov od podpísania zmieneného kontraktu, dodal Macierewicz.

Kontrakt na systém Patriot ešte musí hlasovaním odobriť americký Kongres, keďže takýto postup sa tradične vyžaduje pri predaji pokročilých vojenských technológii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona