Poľsko žiada EK, aby oslovila WTO so sťažnosťou proti Rusku

NETKY.SK • 20 August 2014, 08:54 • 2 min
Poľsko žiada EK, aby oslovila WTO so sťažnosťou proti Rusku

VARŠAVA - Poľsko požiadalo Európsku komisiu (EK), aby sa obrátila na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO) s formálnou sťažnosťou proti sankciám, ktoré Rusko uplatnilo proti Varšave.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z utorkového stanoviska poľského ministerstva hospodárstva. EK bola zatiaľ opatrná v súvislosti s posúvaním sporov k orgánom WTO. Právnici v Bruseli totiž hovoria, že by takéto kroky mohli eskalovať napätie v obchodných vzťahoch. Poľské ministerstvo hospodárstva informovalo, že žiadosť poslali európskemu komisárovi pre obchodné záležitosti Karlovi De Guchtovi. Ten zastupuje všetky členské krajiny v prípadoch, ktoré sa dostanú k WTO.

 

Po utorňajšom stretnutí s komisárom poľský minister poľnohospodárstva Marek Sawicki uviedol, že rokovania pokračujú. WTO, v prípade, že by vyhovela sťažnostiam EK, by mohla udeliť Rusku pokutu za porušenie regulačných pravidiel na voľnom trhu. 

 

Rusko s účinnosťou od 1. augusta zakázalo dovoz väčšiny ovocia a zeleniny z Poľska. Informoval o tom Ruský úrad veterinárnej a potravinovej správy (VPSS). Úrad obmedzenia zdôvodnil porušením bezpečnostných predpisov, súvislosť s najnovšími sankciami EÚ odmietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona