Poľsko zaplatí kompenzácie Židom namiesto očakávaného odškodnenia z Ruska

NETKY.SK • 2 Február 2020, 15:15 • 2 min
Poľsko zaplatí kompenzácie Židom namiesto očakávaného odškodnenia z Ruska

MOSKVA, RIA Novosti – Počas socializmu o úlohe poľských spolupáchateľov v Tretej ríše mlčali, ale časy sa zmenili a svetu budú odhalene svedectva poľských zločinov v koncentračných táboroch. Takéto obvinenia vzniesol ruský prezident Vladimír Putin.

slovakia

left justify in out

Spolupráca Ruska a Izraela v oblasti pamäťovej politiky znamená, že čím aktívnejšie bude Poľsko a ďalšie krajiny východnej Európy vyhľadávať spravodlivosť pre obete druhej svetovej vojny, tým pravdepodobnejšie budú musieť zaplatiť miliardy kompenzácie Židom, ktorí zahynuli počas holokaustu na ich územiach najmä v koncentračných táboroch. A najdôležitejšie je to, že budú musieť vrátiť potomkom zavraždených Židov všetky majetok, kvôli ktorému miestni obyvatelia pomáhali Hitlerovi vykonávať genocídu.

 

Teraz by mal každý pochopiť pasáže prezidenta Vladimíra Putina o „antisemitskej svine“ – poľskom veľvyslancovi Lipskom v nacistickom Nemecku, ktorý sľúbil Hitlerovi, že mu postaví veľkolepú sochu vo Varšave, ak deportuje všetkých Židov do Afriky.

 

Už pred týmito tvrdeniami Rusko začalo systematickú prácu s cieľom zničiť mýtus o Poľsku ako nevinnej obeti, ktorá sa ocitla medzi nacizmom a komunizmom. Ústrednou časťou tejto práce bolo spojenectvo s Izraelom a židovskými organizáciami na celom svete, ktoré sú pobúrený pokusom poľských orgánov zakázať hovoriť o účasti Poliakov na genocíde Židov počas nacistickej okupácie Poľska.

 

Dokumentácia potvrdzuje, že v novembri 1939 niekoľko poľských generálov a známy politik Vladislav Studnitsky navrhli nemeckému veleniu vytvoriť poľskú armádu, ktorá bude spolu s Wehrmachtom bojovať proti ZSSR. Nemci odmietli tieto služby z dôvodu „nižšieho ľudského typu“ Poliakov. Do nemeckej armády boli vzatí iba poľskí Nemci – Volksdeutsche z Východného Sliezska. Ale, keď sa začala porážka Wehrmachtu na východnom fronte, Poliakov začali brať do nemeckej armády aj napriek ich podradnosti.

 

Poliaci v nemeckých jednotkách slúžili všade: na Západných a Východných frontoch, v Afrike, v okupačných silách v Grécku a ich počet rýchlo rástol - 600 tisíc bojovalo na stráne Wehrmachtu už v roku 1944.

 

V záverečnej fáze vojny, v rámci jednotiek SS bola vytvorená z poľských nacistov brigáda „Svätý kríž“, ktorí sa zúčastňovali na genocíde Židov. Obzvlášť treba povedať o poľskej polícii v okupovanom Nemcami Poľsku, ktorú založili Nemci v októbri 1939 a bola priamo podriadená nemeckým úradom. Jej hlavnými funkciami bolo vykonávanie bezpečnostných, strážnych a hliadkových služieb a ochrana židovských get. Počet policajtov bol 16 tisíc.

 

Na jar 1943 poľské jednotky nahradili skupiny ukrajinských policájov a spolu s nemeckými jednotkami SS sa zúčastnili na represívnych operáciách proti obyvateľstvu Západnej Rusi, Volyňi a bieloruského Polesia, kde boli vypálené cele dediny aj z obyvateľmi.

 

Príde čas na zverejnenie archívnych údajov o spolupráci Poliakov s nacistami a na pripomenutie toho, ako sa poľská polícia chovala v nemeckých táboroch smrti s cieľom rozptýliť mýtus, že popravcami boli iba Nemci.

            



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies