Poľsko vyjde sporná súdna reforma draho! Za každý deň jej platnosti zaplatí milión eur

NETKY.SK • 27 Október 2021, 20:48 • 2 min
Poľsko vyjde sporná súdna reforma draho! Za každý deň jej platnosti zaplatí milión eur

LUXEMBURG - Podľa európskeho súdu Poľsko porušuje princípy právneho štátu a poškodzuje hodnoty, na ktorých je EÚ založená.

slovakia

left justify in out

Súdny dvor EÚ so sídlom v Luxemburgu v stredu rozhodol, že Poľsko musí platiť denné penále vo výške milión eur v súvislosti so spornými súdnymi reformami. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Drahá reforma

Penále pre Varšavu sú podľa verdiktu Európskeho súdu "nevyhnutné na to, aby sa predišlo vážnym a nenapraviteľným škodám voči právneho poriadku Európskej únie a hodnotám, na ktorých je založená, a to najmä voči zásade právneho štátu," píše agentúra AP.

 

Stredajšie rozhodnutie prichádza po tom, čo eurokomisia požiadala o uvalenie "finančných penále", aby sa zaistilo dodržanie júlového predbežného opatrenia Súdneho dvora EÚ voči aplikácii časti poľskej súdnej reformy. Poľský ústavný súd totiž toto rozhodnutie odmietol s tým, že je v rozpore s poľskou ústavou.

 

Súdny dvor EÚ predtým rozhodol, že Poľsko musí "okamžite zastaviť" platnosť zákonov súvisiacich s fungovaním disciplinárnej komory tamojšieho Najvyššieho súdu. Podľa EK disciplinárna komora poľského Najvyššieho súdu, ktorá vznikla v roku 2017, narúša nezávislosť súdnictva, a tým aj európske právo.

 

Poľsko ustanovilo disciplinárnu komoru v rámci širšej súdnej reformy, ktorá sa stala predmetom dlhodobého sporu medzi Varšavou a BruselomPoľská vláda tvrdí, že cieľom reformy je boj proti korupcii a reliktom komunizmu v justícii.

 

Súvisiaci článok: Jaroslaw Kaczyňski sa vyjadril k vystúpeniu Poľska z EÚ

 

EÚ Poľsko vydiera

Ísť cestou pokút a vydierania nie je správne. V stredu to v reakcii na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ vyhlásil hovorca poľskej vlády Piotr Müller

 

"Pokuty a vydieranie našej krajiny nie sú správnou cestou. Toto nie je model toho, ako by mala fungovať EÚ ako únia suverénnych štátov,“ vyhlásil Müller.

 

Podpredseda poľského Sejmu Ryszard Terlecki v reakcii na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ povedal, že zatiaľ netreba panikáriť. "Zatiaľ sme nezaplatili žiadnu pokutu. Nerobme paniku," povedal Terlecki počas tlačovej konferencie.

 

Mohlo by vás zaujímať: Poliaci sa nedajú. Ústavný súd poslal EÚ jasný odkaz

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies