Poľsko uviedlo do prevádzky plynovod z Nemecka

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 19:11 • 2 min
Poľsko uviedlo do prevádzky plynovod z Nemecka

VARŠAVA - Poľsko dnes uviedlo do prevádzky prvý plynovod zo západnej Európy. Je súčasťou plánu Európskej únie (EÚ), ktorého cieľom je dosiahnuť väčšiu energetickú bezpečnosť.

slovakia

left justify in out

Tento plán získal nový rozmer po pripojení Krymu k Rusku a zhoršení vzťahov medzi Moskvou a Bruselom. Informovala o tom agentúra Reuters.
     

Vybudovanie nových plynovodov a zlepšenie infraštruktúry existujúcich potrubí, ktoré by umožnilo transport plynu aj opačným smerom, zo západu na východ, je jednou z priorít EÚ od roku 2009. Moskva vtedy uprostred zimnej vykurovacej sezóny zastavila dodávky plynu do Európy pre spor s Ukrajinou o cenu plynu.
     

Anexia Krymu a eskalácia krízy na Ukrajine ešte zvýšili tlak na Brusel, aby hľadal spôsoby, ako znížiť závislosť EÚ od dodávok ruského plynu. Tie sa podieľajú zhruba jednou tretinou na celkovej spotrebe komodity v európskom bloku a mnohé štáty na východe únie sú odkázané výlučne na plyn z Ruska.
     

Moskva dnes zároveň oznámila, že od apríla zvyšuje cenu plynu pre Ukrajinu o 40 percent. Rusko tak vystupňovalo tlak na dočasnú vládu v Kyjeve za jej proeurópsku orientáciu a odmerný postoj k Moskve. To ešte zvýraznilo potenciálnu hrozbu opätovného prerušenia dodávok ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny.
     

Takzvaný reverzný tok umožňuje transport plynu z Nemecka do Poľska. Po rozšírení kompresnej stanice v nemeckom meste Mallnow a vybudovaní nového potrubia do Poľska je možné transportovať cez túto prípojku smerom na východ 2,3 miliardy metrov kubických (m3) plynu ročne s potenciálnom ďalšieho zvýšenia jeho kapacity na 5,6 miliardy m3 plynu.
     

Krajiny strednej a východnej Európy, vrátane Česka, Slovenska, Maďarska a Rakúska, po plynovej kríze v roku 2009 upravili potrubia na svojom území tak, aby umožňovali reverzný tok a vybudovali medzi sebou nové prípojky.
     

Ruský energetický gigant Gazprom zatiaľ neprerušil dodávky plynu do Európy cez Ukrajinu napriek kríze a napätým vzťahom medzi Moskvou a Kyjevom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies