Poľsko udelilo štatút obete ďalšiemu väzňovi z Guantánama

NETKY.SK • 31 Október 2013, 17:10 • 2 min
Poľsko udelilo štatút obete ďalšiemu väzňovi z Guantánama

VARŠAVA - Už tretiemu väzňovi z amerického vojenského väzenia Guantánamo na Kube udelilo Poľsko štatút obete. Krok prišiel v rámci vyšetrovania, či sa na území Poľska nachádzala tajná väznica americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), kde boli väzni vystavovaní zlému zaobchádzaniu. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na poľského právnika.

slovakia

left justify in out

Mariusz Paplaczyk pre agentúru uviedol, že mal možnosť preskúmať vyšetrovacie spisy. Podľa právnych predpisov vyšetrovatelia považujú jeho klienta Wálida bin Attaša za možnú obeť zlého zaobchádzania v Poľsku. Hovorca vyšetrovateľov Piotr Kosmaty pre AP potvrdil, že poľskí právnici zastupujú tretiu obeť.

Abdalovi Rahímu Naširímu a údajnému spolupracovníkovi al-Káidy Abúovi Zubajdovi, ktorí sa momentálne nachádzajú vo väzení Guantánamo, bol už predtým udelený štatút obete. Vtedajší poľskí lídri odmietli existenciu väzenského zariadenia na území Poľska. Súčasná vláda spustila vyšetrovanie v roku 2008.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies