Poľsko stále dostáva od Ruska menej plynu

NETKY.SK • 11 September 2014, 12:45 • 2 min
Poľsko stále dostáva od Ruska menej plynu

VARŠAVA - Poľský prevádzkovateľ plynových potrubí Gaz-System dnes potvrdil, že dodávky komodity z Ruska sú stále nižšie, ako požaduje plynárenský koncern PGNiG. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

slovakia

left justify in out

"Stále dostávame menší objem plynu ako požadujeme," uviedla hovorkyňa Gaz-System Malgorzata Polkowska. Nespresnila však, o koľko klesol import plynu z Ruska. Polkowska dodala, že Poľsko zároveň dostáva viac plynu z Českej republiky a z Nemecka.

 

Agentúra AP v stredu (10.9.) s odvolaním sa na zdroj z Gaz-Systemu informovala, že Rusko tento týždeň znížilo dodávky plynu do Poľska o takmer 25 %, aby ho prinútilo zastaviť reverzný tok na Ukrajinu.

 

Skutočný dôvod obmedzenia dodávok nie je známy, ruský štátny energetický monopol Gazprom to dokonca popiera. Niektorí odborníci sa ale domnievajú, že je to odveta Moskvy za rozhodnutie Poľska pomôcť Ukrajine s dodávkami komodity.

 

Aj nemecká energetická spoločnosť E.ON potvrdila, že zaregistrovala mierny pokles v dodávkach plynu z Ruska, ale nie dostatočne veľký na to, aby to negatívne ovplyvnilo jej situáciu v zásobovaní.

 

Poľsko zaznamenalo zníženie importu plynu v potrubí, ktoré vedie cez Ukrajinu a Bielorusko, a to v pondelok (8.9.) o 20 %, v utorok o 24 % a v stredu dokonca o 45 %.

 

Gazprom síce od 16. júna úplne zastavil export plynu na Ukrajinu pre spor o cenu a nezaplatenie predchádzajúcich dodávok, ale pokračuje v jeho transporte cez ukrajinské vetvy plynovodov ďalej do Európy.

 

Moskve sa však nepáči, že Poľsko a ďalšie štáty Európskej únie (EÚ) začali predávať časť ruského plynu Ukrajine. A Rusko hnevá, že Poľsko a zvyšok EÚ podporujú novú ukrajinskú vládu, ktorá namiesto tesnejších vzťahov s Moskvou uprednostňuje budovanie väzieb s Bruselom.

 

Gazprom obmedzenie dodávok plynu do Poľska cez Bielorusko popiera a tvrdí, že do Poľska stále prúdi cez túto vetvu 23 miliónov metrov kubických (m3) plynu denne.

 

Polkowska naopak informovala, že Gaz-System musel dočasne zastaviť transport plynu na Ukrajinu z technických dôvodov, teda pre nižší objem dodávok z Ruska. Hovorkyňa však neuviedla, kedy poľský operátor obnoví reverzný tok plynu na Ukrajinu v objeme zhruba 4 miliónov m3 plynu denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona