Poľsko slávilo nový sviatok na počesť Poliakov, ktorí zachraňovali Židov

NETKY.SK • 25 Marec 2018, 11:45 • 2 min
Poľsko slávilo nový sviatok na počesť Poliakov, ktorí zachraňovali Židov

VARŠAVA - Poľskí predstavitelia usporiadali v sobotu obrady spojené s modlitbami na počesť Poliakov, ktorí ukrývali Židov počas holokaustu. Stalo sa tak v rámci nového štátneho sviatku, ktorým si chce krajina uctiť ich pamiatku.

slovakia

left justify in out

Hlavné spomienkové obrady sa konali v južnej obci Markowa. Tam nemecké jednotky v roku 1944 popravili Jozefa Ulmu, jeho tehotnú manželku Wiktoriu, ich šesť detí a osem Židov, ktorých ukrývali.

Počas spomienky sa čítali listy od premiéra Mateusza Morawieckého i prezidenta Andrzeja Dudu, ktorí ocenili rodinu z Markowy za ich statočnosť, podobne ako aj tisíce ďalších Poliakov, ktorí pomáhali Židom počas nacistickej okupácie, hoci im za to v prípade odhalenia hrozila istá smrť. Morawiecki uviedol, že pomoc Židom je "jednou z najkrajších stránok poľských dejín".
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona