Poľsko pošle do táborov v Libanone delegáciu, vyberú si 900 utečencov

NETKY.SK • 3 August 2015, 13:50 • 2 min
Poľsko pošle do táborov v Libanone delegáciu, vyberú si 900 utečencov

VARŠAVA - Poľsko sa chystá vyslať delegáciu do utečeneckých táborov v Libanone prevádzkovaných Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), aby tak zorganizovalo presídlenie 900 utečencov do Poľska.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes poľská agentúra PAP s odvolaním sa na vyhlásenie poľského námestníka ministra vnútra Piotra Stachanczyka. "Od začiatku diskusie o premiestňovaní a presídlení utečencov vedenej Európskou úniou (EÚ) sa Poľsko domnievalo, že táto vec bude fungovať na báze dobrovoľnosti. Zároveň sme vždy rozumeli potrebe vzájomnej solidarity v rámci EÚ, takže sme súhlasili s tým, že sa staneme súčasťou programu, avšak len v takej miere, ktorú si sami určíme, keďže iba my vieme, akú má Poľsko kapacitu," uviedol Stachanczyk.

 

Po vyhodnotení poľských centier pre utečencov, ako aj finančnom aspekte programu presídlenia sa rozhodlo, že krajina môže v priebehu dvoch rokov prijať približne 2000 utečencov. Stachanczyk vyhlásil, že takéto číslo je zárukou, že utečencom bude v Poľsku poskytnutá skutočná ochrana počas procesu integrácie do spoločnosti.

 

Keďže Poľsko je momentálne pripravené na prijatie 900 Sýrčanov z utečeneckých táborov v Libanone, do táborov bude vyslaná delegácia, zložená z poľského Úradu pre cudzincov (UdsC) a poľskej pohraničnej stráže. Tá si na mieste - podľa odporučenia UNHCR - vyberie, ktorí z utečencov vyžadujú okamžité presídlenie.

 

Stachanczyk uviedol, že v prípade ďalších 1000 utečencov, ktorých sa Poľsko rozhodlo prijať z táborov v Grécku a Taliansku, pôjde o Sýrčanov a Eritrejčanov. Aj tých si krajina hodlá vybrať rovnakým spôsobom, a síce vyslaním delegácie do táborov. "Bezpečnosť je našou prioritou. Budeme mať možnosť kontroly a zamietnutia kohokoľvek, kto by pre nás znamenal hrozbu," uviedol Stachanczyk. Dodal, že následnú integráciu utečencov považuje za najťažšiu časť plánu, je však presvedčený o úspechu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona