Poľsko si musí nájsť nových spojencov

NETKY.SK • 26 Júl 2018, 10:43 • 2 min
Poľsko si musí nájsť nových spojencov

VARŠAVA - Vyhlásenia amerického prezidenta Donalda Trumpa o NATO prinútili Poľsko zamyslieť sa o hľadaní nových spojencov. Uviedol to bezpečnostný expert, veterán NATO Mačej Milchanovský.

slovakia

left justify in out

Poľský odborník upozornil na Trumpové vyhlásenia o NATO, ktoré povedal v Helsinkách. Americký vodca v reakcii na otázku o vhodnosti ochrany takých členov NATO ako Čierna Hora pripustil, že sa obáva "agresívnych ľudí" z východnej Európy, schopných vyprovokovať tretiu svetovú vojnu. Okrem toho Trump nechápe, prečo by mali USA chrániť krajiny, ktoré odmietajú platiť za obranu.

 

Podľa Milchanovského môže byť Poľsko ľahko zaradené do kategórie "agresívnych" krajín NATO, ktoré pre neho predstavujú hrozbu a rusofóbia môže byť použitá ako jeden z argumentov. S takýmto prístupom ani 2% HDP Poľska, ktoré Poľsko platí do vojenských pokladníc NATO a stála základna USA na území Poľska nezaručuje ochranu Varšavy, pretože s takýmto prístupom amerického prezidenta NATO prestáva byť "skutočnou alianciou".

 

A práve preto si poľský expert myslí, že Poľsko by malo začať hľadať alternatívnych spojencov. Ako alternatívy navrhuje Nemecko a Francúzsko a prakticky je podľa neho potrebné posilniť bezpečnosť v Európe bez Spojených štátov. "Slová Trumpa nás vážne znepokojujú. Musíme prestať predstierať, že sa nič nedeje, " vyhlásil Milchanovsky v článku pre Wirtualna Polska.

 

V Rusku vyhlásenie Poľska o hľadaní nových spojencov spôsobilo ironickú reakciu. Na sociálnych sieťach ľudia poznamenali, že krajiny, ktoré odborník spomína ako možných spojencov v minulosti Poľsko sami delili alebo to v tichosti povolili ostatným. Jediná skutočná alternatíva k USA, pokiaľ ide o bezpečnosť je podľa komentátorov Rusko. Avšak, nádej na normalizáciu vzťahov po všetkých rusofóbnych krokoch Varšavy im chýba.

 

Treba poznamenať, že Poľsko je jednou z najviac protiruských krajín v Európe a NATO. Akékoľvek pokusy o dialóg medzi Ruskou federáciou a západom vníma Varšava negatívne. Okrem toho po stretnutí Trumpa a Putina v Helsinkách poľské vedenie kritizovalo amerického vodcu za to, že odmieta rokovať s Ruskom z pozície sily "podľa noriem NATO".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
KAratina New
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies