Poľsko si dnes pripomína 75 rokov od nemeckého vpádu

NETKY.SK • 1 September 2014, 13:43 • 2 min
Poľsko si dnes pripomína 75 rokov od nemeckého vpádu

LONDÝN - Poľsko si v pondelok pripomenulo 75. výročie začiatku druhej svetovej vojny ceremóniou v prístavnom meste Gdansk. Premiér Donald Tusk si počas nej uctil obete prvej bitky najväčšieho konfliktu v dejinách ľudstva.

slovakia

left justify in out

Nacistické Nemecko vtrhlo do Poľska 1. septembra 1939, pričom zaútočilo na posádku v Gdansku. Dva dni neskôr vyhlásila Británia a Francúzsko Nemecku vojnu. Pri príležitosti výročia sa uskutoční aj schôdzka poľského a nemeckého prezidenta Bronislawa Komorowského a Joachima Gaucka.

 

Tusk si v Gdansku uctil poľské obete prvej bitky druhej svetovej vojny a presne o 04:45 položil veniec k ich pamätníku. V odkaze na súčasný konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom zdôraznil, že ani dnes nie je čas na "naivný optimizmus" a "pekné reči" a Európania by sa mali z druhej svetovej vojny poučiť. Poľsko je silným zástancom sankcií proti Rusku pre jeho podporu separatistom na východe Ukrajiny.

 

Pred 75 rokmi o 04:45 nemecký krížnik Schleswig-Holstein, ktorý kotvil v rámci priateľskej návštevy v Gdansku, spustil paľbu na malú poľskú posádku na polostrove Westerplatte. Zároveň tisíce vojakov nemeckého Wehrmachtu prekročili poľské hranice. Druhá svetová vojna sa začala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies