Poľsko sa pripojí k eurozóne a zavedie spoločnú menu najskôr až po roku 2020

NETKY.SK • 10 Október 2014, 13:33 • 2 min
Poľsko sa pripojí k eurozóne a zavedie spoločnú menu najskôr až po roku 2020

VARŠAVA - Poľsko sa pripojí k eurozóne a zavedie spoločnú menu najskôr až po roku 2020. Vyhlásil to dnes podpredseda vlády Janusz Piechociński, ktorý je zároveň aj ministrom hospodárstva, v rozhovore pre poľský rozhlas. Informovala o tom agentúra RTÉ.

slovakia

left justify in out

Poľsko chce zameniť zloté za eurá až po zotavení eurozóny z dlhovej krízy, a až po tom, keď sa na tom zhodnú všetky hlavné politické strany v krajine. Piechociński v tejto súvislosti pripomenul, že hlavná opozičná strana je stále proti zavedeniu eura.
     

Poľsko totiž potrebuje zmeniť ústavu, aby mohlo prijať euro. Podľa poľskej ústavy môže národnú menu vydávať len poľská centrálna banka, ale v eurozóne by túto úlohu prevzala Európska centrálna banka. Zmenu ústavy však musí schváliť dvojtretinová väčšina poslancov parlamentu, takže za ňu musí hlasovať aj opozícia.
     

Nová poľská premiérka Ewa Kopaczova, ktorá podporuje zavedenie eura, začiatkom októbra v parlamente vyhlásila, že Poľsko by v každom prípade malo splniť fiškálne kritériá, ktoré sú podmienkou pre vstup do menovej únie, pretože to prospeje jeho ekonomike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona