Poľsko sa odklonilo od V4, hlasovalo za kvóty pre migrantov

NETKY.SK • 29 December 2015, 09:55 • 2 min
Poľsko sa odklonilo od V4, hlasovalo za kvóty pre migrantov

VARŠAVA – Napriek deklarovanému postoju krajín Visegrádskej štvorky (V4) k téme prerozdeľovania migrantov sa Poľsko od spoločného názoru odklonilo a zahlasovalo za kvóty. Vedúci výskumný pracovník programu Stredná a juhovýchodná Európa Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA) Tomáš Strážay si však myslí, že po novembrovej zmene vlády sa pozícia Poľska začala približovať k postoju ostatných krajín V4.

slovakia

left justify in out

To, že 22. septembra Poľsko na Rade pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti napokon za prerozdelenie migrantov zahlasovalo, by Strážay nenazval zradou. „ V4 má voľnú inštitucionálnu formu, okrem Vyšehrádskeho fondu a najnovšie Patentového inštitútu neexistuje žiadna kamenná inštitúcia. Práve tá voľná štruktúra umožňuje visegrádskym krajinám mať rozdielne názory aj v strategických témach, a napriek tomu neohrozovať spoluprácu v iných oblastiach,“ priblížil v rozhovore pre agentúru SITA.

 

Aj keď sa rozhodnutie Poľska dá považovať za prekvapenie, nevidí dôvod k rozpadu V4, hoci zaznievali aj také hlasy. „Vidíme, že situácia sa po voľbách v Poľsku do istej miery zmenila,“ skonštatoval.


Strážay zároveň pripomenul, že Poľsko malo vyhranenejší postoj ako ostatné krajiny Visegrádskej štvorky aj pri postoji voči Rusku, a to aj za vlády bývalej premiérky Ewy Kopaczovej. „Dokážem si predstaviť spoluprácu aj v prípade podpory Ukrajiny, prípadne ďalších projektov Východného partnerstva, napriek tomu, že tieto štyri krajiny budú mať do istej miery rozličné pozície napríklad v otázke sankcií,“ povedal Strážay s tým, že dôležité je, že v konečnom dôsledku sú všetky štyri krajiny jednotné. Politické vyjadrenia jednotlivých predstaviteľov krajín V4 by preto navrhoval odlíšiť od finálnych aktov.


„Pokiaľ sú naše očakávania také, že krajiny V4 a ich predstavitelia budú vždy hlasovať v jednom šíku a úplne jednoznačne zastávať jeden názor, je to mylná predstava,“ priblížil Strážay. Ako dodal, V4 nie je blok krajín. „Dá sa povedať, že je to voľná koalícia krajín, ktoré si uvedomujú, že je lepšie spolupracovať, ako nespolupracovať,“ uzavrel svoj názor na rôzne postoje krajín k určitým otázkam.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona