Poľsko sa bráni nátlaku EÚ, eurofondy predsa nikdy neboli podmienené príjimaním migrantov

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 15:45 • 2 min
Poľsko sa bráni nátlaku EÚ, eurofondy predsa nikdy neboli podmienené príjimaním migrantov

VARŠAVA - Poľsko odmietne návrh Európskej únie, ktorý by odstrihol od európskych dotácií tie členské štáty, kde je podľa Bruselu ohrozená demokracia.

slovakia

left justify in out

V pondelok to pre tlačovú agentúru The Associated Press povedal poľský minister zahraničia Jacek Czaputowicz. Návrh označil za formu nespravodlivého politického nátlaku, ktorý by poškodil Poľsko.

Czaputowicz sa tak vyjadril dva dni predtým, ako Európska komisia oznámi nové prísne pravidlá pre rozpočet bloku v rokoch 2021 až 2027. Minulý týždeň eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová uviedla, že plán bude zahŕňať nový finančný nástroj priamo naviazaný na dodržiavanie demokratických princípov v štátoch únie. Czaputowicz však uviedol, že Poľsko to "považuje za snahu o vyvíjanie tlaku na určité štáty, politického tlaku namiesto rokovaní". Dodal, že z tohto dôvodu majú na tieto plány "veľmi negatívny názor".

 

Na eurofondy do európskej pokladnice prispeviajú všetky členské štáty a tieto peniaze sú prerozdeľované na rôzne projekty. Podmieňovať fungovanie tohto finančného mechanizmu násilným prijímaním migrantov po nečakanej a nežiadúcej masovej migrácii je nekorektné a prakticky by to ani nemalo byť možné.

 

EK začiatkom apríla na Česko, Maďarsko a Poľsko podala žalobu na Súdnom dvore EÚ. Dôvodom žaloby je, že tieto krajiny nielen že neprijímajú utečencov, taktiež im odmietajú udeľovať azyl. 

 

S programom na prerozdeľovanie migrantov nesúhlasili viaceré členské štáty ako Slovensko, Česká republika, Maďarsko, Poľsko či Rumunsko.

 

Slovensko spolu s Maďarskom podali žalobu na Európskom súde, aby sa odvolali proti tomuto programu, no neuspeli. Súd vyhodnotil program ako potrebný jednorazový mechanizmus, akým sa riešila masívna migračná vlna z Blízkeho Východu alebo Afriky.

 

Migračné kvóty mali uľahčiť náročnú situáciu v krajinách ako Grécko a Taliansko. Vysporiadať sa so státisícovými masami utečencov, ktorí opustili svoje domovy z rôznych dôvodov a prišli na starý kontinent. Pôvodným plánom bolo prerozdeliť si celkom 160-tisíc ľudí, no v skutočnosti sa po Európe rozmiestilo približne len 32-tisíc utečencov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona