Poľsko pokračuje v diplomatických roztržkách s Ruskom

NETKY.SK • 3 Február 2015, 18:51 • 2 min
Poľsko pokračuje v diplomatických roztržkách s Ruskom

VARŠAVA - Poľské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom dnešnom vyhlásení označilo výrok námestníka šéfa ruskej diplomacie Grigorija Karasina za "brutalizáciu jazyka, ktorý je za hranicami diplomatických noriem".

slovakia

left justify in out

Roztržka medzi Varšavou a Moskvou vznikla po tom, ako poľský prezident Bronislaw Komorowski oznámil, že plánuje pozvať zahraničných lídrov na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 70. výročia konca druhej svetovej vojny 8. mája v Gdansku.
     

To by podľa agentúry AP umožnilo západným politikom ospravedlniť svoju neúčasť na vojenskej prehliadke na Červenom námestí v Moskve, ktorá sa uskutoční nasledujúci deň. Šéf poľskej diplomacie Grzegorz Schetyna označil myšlienku za "zaujímavú".
     

"Je neprirodzené, aby sa oslavy ukončenia vojny konali tam, kde sa konflikt začal," povedal Schetyna, odkazujúc na nemecko-sovietsky pakt o rozdelení Poľska. V dôsledku neho zaútočili nemecké vojská na Gdansk, kým sovietske vtrhli na východ Poľska.
     

Karasin reagoval tým, že Schetyna tak urazil pamiatku miliónov Rusov, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny v bojoch proti nacistickému Nemecku. Karasin zároveň uviedol, že Schetynove poznámky nemožno brať vážne a mal by sa za ne hanbiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies