Poľsko podporilo členstvo Ukrajiny v EÚ

NETKY.SK • 21 Marec 2022, 21:33 • 2 min
Poľsko podporilo členstvo Ukrajiny v EÚ

VARŠAVA - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v únii.

slovakia

left justify in out

„Poľsko je presvedčené, že Ukrajine treba dať nádej,“ povedal Morawiecki po pondelkovom stretnutí s holandským rezortným partnerom Markom Ruttem, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave. Morawiecki uviedol, že Poľsko má v tejto veci odlišný názor ako Holandsko. Apeloval však na partnerov v EÚ, aby „odvážne“ urobili tento prvý krok. „Ukrajina dnes túto nádej potrebuje,“ zdôraznil s tým, že príslušnú výzvu týkajúcu sa Ukrajiny predloží na najbližšom summite EÚ.

 

img

 

Premiéri diskutovali aj o sankciách EÚ voči Rusku po invázii na Ukrajinu. Podľa Morawieckého je jednota EÚ v tejto otázke veľmi dôležitá. Ruský prezident Vladimir Putin musí vedieť, že „po každom nasledujúcom vojnovom zločine“ budú nasledovať nové sankcie, povedal poľský premiér.

 

Dodal, že s Ruttem hovorili napríklad o blokáde všetkých európskych prístavov pre ruské lode, ako aj o sankciách týkajúcich sa ropy a plynuHolandský premiér vyjadril pripravenosť reagovať na neprípustné konanie ruského režimu čo najtvrdšie - sankciami alebo dodávkami zbraní Ukrajine. Dodal, že agresia proti suverénnemu a demokratickému štátu je neprijateľná. Podľa Rutteho Putin urobil vážnu chybu, keď začal vojnu na európskom kontinente.

 

Prečítajte si tiež: Kto je zodpovedný za podvodné telefonáty členom britskej vlády?

 

Premiéri oboch krajín vo Varšave hovorili aj o identifikácii a dokumentovaní všetkých ruských vojnových zločinov, aj na základe svedectiev a dôkazov prinášaných vojnovými utečencami. Holandský premiér na spoločnej tlačovej konferencii vyzdvihol ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ukrajinský ľud za ich boj proti ruským jednotkám. Rutte súčasne prisľúbil, že jeho krajina poskytne zbrane na ochranu vzdušného priestoru Poľska i ďalších spojencov z aliancie NATO.

 

img

 

Témou rokovaní vo Varšave bola aj pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny. Poľská Pohraničná stráž v pondelok popoludní oznámila, že od 24. februára, keď Rusko napadlo Ukrajinu, prešli poľsko-ukrajinskú hranicu smerom do Poľska 2,125 milióna ľudí.

 

Morawiecki v súvislosti s týmto počtom utečencov pripomenul, že v rokoch 2015 a 2016, keď veľa utečencov zo Sýrie zostalo v Turecku, sa Európska komisia rýchlo rozhodla finančne podporiť túto krajinu dvoma tranžami pomoci po tri miliardy eur. Podporu EÚ pre utečencov v Turecku prisľúbili výmenou za záväzok, že Ankara zastaví masový prílev migrantov do Európy.

 

Možno vás  zaujme: Rusko zastavilo mierové rokovania s Japonskom. Týkajú sa druhej svetovej vojny

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies