Poľsko podľa OECD musí vykonať viaceré opatrenia pre ekonomický rast

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 12:18 • 2 min
Poľsko podľa OECD musí vykonať viaceré opatrenia pre ekonomický rast

VARŠAVA - Poľsko sa potrebuje orientovať smerom k sofistikovanejšej produkcii, zlepšiť mieru zamestnanosti a vzdelania, ako aj znížiť počet pracovných zmlúv na dobu určitú.

slovakia

left justify in out

Uviedla to Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) v správe zverejnenej v utorok. Poľská ekonomika by mala podľa odhadov OECD, ktoré uviedla v svojej správe, v tomto roku posilniť o 3,4 %. V budúcom roku sa tempo rastu má zrýchliť na 3,5 %. Rozpočtový deficit má byť v oboch rokoch na úrovni 3 % hrubého domáceho produktu krajiny.


"Aby sa Poľsko naďalej približovalo k tým najbohatším členským krajinám OECD, tak potrebuje podniknúť kroky k sofistikovanejšej produkcii, k lepšej kvalifikácii populácie a k vyššej miere zamestnanosti žien a starších pracovníkov. Široko rozšírené používanie príliš flexibilných zmlúv na dobu určitú obmedzuje produktivitu, mzdy a prístup k školeniam," uvádza sa v správe OECD. Podiel uzavretých pracovných zmlúv na dobu určitú tvorí približne tretinu zmlúv v Poľsku, čo je podľa údajov Eurostatu najviac v Európskej únii.


Vládnuca strana Právo a Spravodlivosť (PiS) prijala opatrenia pre zvýšenie podielu týchto zmlúv. Zároveň však chce znížiť vek odchodu do dôchodku, čo opozícia kritizuje. Keďže plány poľskej vlády si vyžadujú vyššie daňové príjmy, OECD krajine odporúča rozšíriť základ dane z pridanej hodnoty, odstrániť znížené sadzby dane a výnimky a zvýšiť dane z majetku a environmentálne dane.


OECD tiež Poľsku odporúča, aby zabezpečilo, že jeho opatrenia v oblasti klimatických zmien sú "zreteľné a v súlade s európskymi a medzinárodnými cieľmi". V správe organizácia Poľsku tiež odporučila, aby investovalo do prepojení so susednými krajinami v elektrárenskom a plynárenskom sektore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies